Budai Krónika

2023.11.02. 18:44

550 éves a magyar nép históriája

Csütörtökön a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be az első Magyarországon nyomtatott könyv, az idén 550 éves Budai Krónika fakszimile kiadását.

Vaol.hu

Forrás: Szendi Péter

Fakszimile, vagyis hasonmás kiadás, az eredeti teljesen hű mása érkezett Szombathelyre november 2-án, a Berzsenyi Dániel Könyvtárba.

- Születésnapot ünneplünk, 1473-ban, 550 évvel ezelőtt látott napvilágot a Budai Krónika – nyitotta meg a könyvbemutatót Dr.Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató.

A magyar nép históriájának könyve, több történeti mű összeolvasztásával jött létre, az első Magyarországon nyomtatott könyvként tartják számon.

- Egy jó történet miatt vagyunk itt Vas vármegyében – mondta Farkas Gábor Farkas, az Országos Szécsényi Könyvtár művelődéstörténésze, aki gyerekek és felnőttek népes társasága előtt mutatta be a kötetet.

- Kollégáim úgy készítették el a könyvet, ahogyan azt 1473-ban Hess András kinyomtatta. Megegyezik a formátum, a lap vastagsága, és természetesen 550 példányban nyomtatták ki.

Budai Krónika a magyarok történetét meséli el a misztikus biblikus kezdetektől egészen Mátyás koronázása utáni évekig. A kiadvány különlegességét az is adja, hogy a magyarországi könyvnyomtatás a nemzet történetének kiadásával kezdődik.

A maga korában a Budai Krónika egy aranyforintba került, ami anno egy béres havi bevétele volt.

Az akkor kinyomtatott példányokból tíz maradt fenn. Magyarországon kettőt őriznek, egyet az Országos Szécsényi Könyvtárban, a másikat az ELTE Egyetemi Könyvtárban.

A most kiadott mű tartalmaz egy latin nyelvű kísérőkötetet, amelyben benne van a latin nyelvű szöveg átírása és a magyar fordítás.

A könyvbemutató gyakorlatilag egy turné. Áprilisban kezdődött Szegeden, aztán elindult a vármegyék felkeresése. Minden vármegyei könyvtárnak ajándékoztak egy számozott tiszteletpéldányt. Szombathely kapta a 279-et.

- Erdélyi turnét is beiktattunk - mesélte Farkas Gábor Farkas -, Kolozsváron át Nagyváradig tíz állomáson mutattuk be a Budai Krónika hasonmás kiadását.

Még mindig érdekli az embereket a magyarok története, szép számmal voltak és vannak érdeklődők a bemutatókon, nem szűnt meg a régi történetek varázsa. A turnét december 20-án zárják.

A 279. példányt Farkas Gábor Farkas adta át Dr. Baráthné Molnár Mónikának.

Szabó Sipos Barnabás olvasatában a chronica.oszk.hu oldalon elérhető a Budai Krónika hangoskönyv formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában