Telt ház az előadáson

2023.11.27. 08:00

A csodák pedig léteznek! - Papp Lajos szívsebészprofesszor tartott előadást a Bartók Teremben

„Minden ember hihet magában – ez gyógyulásunk legfőbb titka… Meggyógyítani csak azt lehet, aki maga is meg akar gyógyulni” – ezek prof. dr. Papp Lajos nemzetközileg elismert Széchenyi-díjas szívsebész szavai, akinek előadására megtelt a Bartók Terem.

Gáspár Eszter

Prof. dr. Papp Lajos: Ha van célunk, az a gyógyulás első foka

Fotó: © Cseh Gábor

– Mi a csoda? Mit értünk csodás gyógyuláson? – kezdte mondandóját a világhírű szívsebész. – Csodának tartjuk azt a dolgot, amit a tudomány mai állása szerint nem lehet megmagyarázni. Dr. Papp Lajostól megtudtuk, hogy már születésekor megnyilvánult az isteni gondviselés, hiszen a bábaasszony, kicsit késve, arra érkezett a házhoz, hogy ő közben már megszületett, holtan, ugyanis lábbal előre jött a világra, miközben a köldökzsinór a nyakára csavarodva megfojtotta. 

– A jóasszony nem adta fel, küzdött az életemért, míg végül éppen a déli harangszó megkondulására megdobbant a szívem, nos, így, ilyen drámai módon kezdődött az életem. A professzor hozzátette: a világ tele van hamisságokkal, hazugságokkal, az orvostudomány több ezer éve tapasztalással épül, veszélyes, ha eltévedünk a tudományban és nem lépünk vissza a mindennapokba, mert óriási hibákat véthetünk. Az előadáson további elképesztő történeteket hallhattunk: – 1976 karácsony táján, a traumatológián volt egy 76 éves ember, aki rossz szokást vett fel: meg szokott halni, csaknem két héten át. Ekkor került a kórházba a pécsi egyetem rektora, Romhányi György, válltöréssel. 

Mondta, hogy lemenne a traumatológiára, mivel kórboncnokként sokat látott, de még nem találkozott olyannal, aki a másvilágról jött vissza. 

– A két napja újraélesztett beteg mellé fektettem. A professzor csak jegyzetelt. Végül átadott egy lapot, amire leírta, amit a beteg minden újraélesztése után elmondott: „Amikor meghaltam minden gyönyörű volt, bíbor színeket láttam, megszűnt a fájdalom, boldogság töltött el.”

 – Megkérdeztem a beteget, hogy több lehetőséget kapott arra, hogy a szebb világban maradjon, miért jött vissza? Azt felelte: mert nincs, aki megmetszsze a rózsalugast. (A feladat tartotta itt.) Papp Lajos hangsúlyozta: ha van célunk és feladatunk az életben, akkor már is ráléptünk a gyógyulás első lépcsőfokára. Az előadása rendhagyó módon taps helyett csendes imádsággal zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában