Kijáró

2023.11.10. 18:38

A hajléktalanok egyharmada 30 év alatti Ausztriában

Ausztriában 20 000 embernek nincs fedél a feje fölött, 60 százalékuk Bécsben él. A fővárosban riasztóan magas a hajléktalan fiatalok aránya. Egyharmaduk 30 év alatti – derül ki egy friss felmérésből.

Vaol.hu

Forrás: magyarok.orf.at

A 4000 30 év alatti hajléktalan csak azoknak a száma, akiket a bécsi hajléktalanellátó szervezet támogat. A be nem jelentett esetek száma ennek többszöröse – közölte az egyesület csütörtöki sajtótájékoztatóján. „Ezek olyan riasztó számok, amelyeknek meg kell ijeszteniük bennünket“ – tájékoztatott Roland Skowronek, az Üdvhadsereg ügyvezető igazgatója - írja a magyarok.orf.at

A szövetség hiányosságokat lát az ellátásban

A tizenegy támogató szervezetet tömörítő Bécsi Hajléktalan Segélyszervezet minden évben nyilvánosságra hozza felmérését, melynek idei súlypontja a fiatal hajléktalanok voltak. A Bécs városa és a Bécsi Szociális Alap által nyújtott szolgáltatások példaértékűek. „Ennek ellenére vannak hiányosságok az ellátásban“ – mondta Skowronek.

„Ha nem akarjuk elveszíteni a krízishelyzetbe került fiatalokat, és kiutat akarunk kínálni számukra a hajléktalanságból, akkor ott kell találkoznunk velük, ahol vannak, és nem szabad megpróbálni őket olyan programokba kényszeríteni, amelyek nem megfelelőek számukra“ – mondta Andreas Gampert, a Diakonie Flüchtlingsdienst és a Diakonie Eine Welt Sozialdienst ügyvezető igazgatóhelyettese.

Hosszú várakozás a támogatásra

Gampert szerint gyakran túl sok idő telik el a segítség megkezdéséig, vagy a támogatás nem megfelelő. „Ez megszakításokhoz vezet“, és ilyenkor nagyon fontos a támogatás folyamatossága, hogy ne veszítsük el ezeket az embereket. Olyan átfogó stratégiára van tehát szükség, amely lehetővé teszi az alacsony küszöbű hozzáférést, a folyamatos, nyomon követő kapcsolati munkát, de a mindennapi készségek elsajátításához nyújtott támogatást is.

Fontos továbbá, hogy stabilizáló lakhatást, valamint teret és időt biztosítsanak a személyes és perspektívafejlesztésre. De mindig meg kell adni a visszatérés lehetőségét is, ha a dolgok rosszul alakulnak.

A gondozásból kilépők nehézségei

A fiatalok hajléktalanná válásának okai gyakran az anyagi lehetőségek és a szociális támogató hálózatok hiánya, valamint a munkahely hiánya és a megfizethető, megfelelő lakás megtalálásának nehézségei. Különös figyelmet kell fordítani a gondozásból kikerülőkre, azaz azokra a fiatalokra, akik nagykorúvá válásukkal elveszítik korábbi gyermek- és ifjúsági segélyre való jogosultságukat, és gyakran kerülnek bizonytalan lakhatási helyzetbe vagy hajléktalanságba.

Szükséges lenne egy átfogó koncepció

Az egyesület ezért olyan átfogó koncepciót sürgetett, amely figyelembe veszi a többszörös krízishelyzetben lévő fiatal felnőttek valamennyi szükségletét, és szoros együttműködést kínál a hajléktalansággal kapcsolatos támogatás, a szenvedélybetegségek és a kábítószer-ellenes koordináció, a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint az egészségügy és a munkaerő-piaci integráció területén működő szervezetek között.

Emellett ki kellene terjeszteni a gondozásból kilépők támogatásra való törvényes jogosultságát és a gondozás folytatásának lehetőségét 24 éves korig. Bár Bécsben nagy a rendelkezésre álló lakhatási potenciál, ezt a hajléktalan fiatal felnőttek számára is ki kellene használni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában