Körülötte sok a titok

2023.11.13. 17:31

A korrekorder harang - Veleméren található Magyarország legidősebb, rendszeres használatban lévő harangja - fotók

A hajdani református iskola - jelenlegi közösségi ház - szomszédságában áll a veleméri református templom, amely leromlott állapota miatt egy ideje használaton kívül van. Kevesen tudják, hogy a templom tornyában van Magyarország legrégebbi, működőképes református harangja, amely körül sok a titok, feliratát sokan próbálták, de eddig nem tudták megfejteni.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Ozsváth Imre református lelkipásztor invitált bennünket az 1911-ben épült veleméri református templomba, amely nem körül határolt területen áll, nincs kerítése, rétek, mezők ölelésében magasodik az ég felé. Az épület látott már szebb napokat, amúgy nem nagy, harminc, legfeljebb negyven férőhelyes, de ugye sok jó ember, kis helyen is elfér. A lelkész úr a történeti bevezető után szűk falépcsőn indult el felfelé, a toronyba, ott van ugyanis a harang, amely egyesek szerint a 15. századból való, mások szerint még ennél is régebbi. Sőt, van olyan feltevés is, miszerint a harang Velemér emblematikus, sokak által ismert Árpád-kori katolikus templomából került a reformátusokhoz, akik kitűnő őrzői voltak hosszú időn keresztül. 

Ozsváth Imre messziről indít, először az első világháborút megelőző harangrekvirálások idejét idézi, amikor a magyarországi harangállomány 55-60 százaléka megsemmisült. - Nem ágyúöntésre használták fel őket, mint ahogy azt ma is sokan gondolják, hanem lőszert gyártottak a harangok beolvasztásából nyert fémből - mondta lelkipásztor, majd izgalmas történetet mesélt: - A veleméri reformátusok is beszolgáltatták annak idején a harangjukat, amit a már elhunyt Szabó Elek bácsi édesapja és annak komája vitt be lovaskocsin Szombathelyre, Vas vármegye székhelyére. Miközben várakoztak, szétnéztek a vármegyeháza udvarán, hogy nincs-e kisebb harang a nagy helyett, amit becsaphatnának a szekér derekába, a széna alá. Találtak egyet, elhozták. Elek bácsi szerint ez a harang került a református templomba. Hangja most is hívogat és Isten dicsőségét hirdeti.    

Ozsváth Imrétől megtudtuk azt is: a harangot a néhai nagynevű régész, harangkutató, Patay Pál is megvizsgálta. Ő úgy vélte, hogy a veleméri, közel 90 kilogrammos harang az 1400-as években készülhetett vagy legkésőbb az 1500-as évek elején. A középkori származást igazolja a harang alakja is, ami hosszabb a későbbi harangformáknál. A gótikus betűkkel írt felirat a harang felső részén fut körbe: MY.X.VIT.ESBPO.N-QBKG'INH. Jelentését a mai napig nem tudta megfejteni senki, pedig többen próbálták, köztük Rómer Flóris, a magyar régészet atyja is. -A harangtörténeti kutatás mindig egy rejtvényfejtés. Bízom benne, hogy előbb vagy utóbb valaki fényt derít az igazságra. A harang és őrzője, a veleméri református templom is megérdemelné - zárta szavait a lelkipásztor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában