Előadás

2023.11.19. 07:00

Borbás Gáspárról kicsit másképp

Vaol.hu

Forrás: VN

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Polgárok a Városért Egyesület közös programján Borbás Barna, a Válasz Online társalapítója, újságírója mesélt dédapja, Borbás Gáspár egykori labdarúgó, ügyvéd, tiszti alügyész nem mindennapi életéről a Berzsenyi Könytárban. Az intézmény közösségi oldalán közzétett beszámoló szerint szó volt a két világháború közötti közéleti, politikai szerepvállalásáról és arról, hogyan segített menekülni Teller Ede családjának és másoknak a II. világháború alatt. 

Az első „doktor labdarúgó” sportolói pályafutásának ismertetése keretében átfogó képet „rajzolt” a labdarúgás kezdeteiről az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején, beszélt az első angliai magyar mérkőzésről, a Fradi németországi és angliai „turnéjáról” és a szombathelyi helyszín apropóján szóba került az első Vas megyei futball-mérkőzés is. - Érdekességképpen a fotók közé becsempésztük az 1899. június 29-én lejátszott meccs tudósítását, ami a korabeli Vasvármegye című napilap hasábjain jelent meg. Az összecsapást a Budapesti Torna Club és a Pozsonyi Torna Egyesület játszotta a Vasvármegyei Sport-Egylet országos kerékpár- és atlétikai versenyének keretében - olvasható a könyvtár oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában