Program

2023.11.04. 12:28

Délelőtt emlékülés, délután előadások színesítik a Királyi Városnap programját Kőszegen

Tóth Katalin

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

1648. november 6-án szentesítette a Magyar Országgyűlés Kőszeg visszatérését a Szent Koronához, és a város Vas megye egyedüli Szabad Királyi városává vált. A kiváltság megszerzéséről, amellyel Kőszeg országrendiséget kapott, az idén is ünnepséggel emlékeznek meg a városban.

November 6-án, hétfőn 10 órakor Lóránt Gyula és az Aranycsapat címmel történelmi emlékülés kezdődik a Chernel Kálmán Városi Könyvtár előadótermében. Lóránt Gyula élete – érdekességek és legendák címmel dr. Hollerné Mecséri Annamária történész-muzeológus, a Smidt Múzeum vezetője tart előadást.

Lóránt Gyula partiumi kalandjairól Horváth Vilmos, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület elnöke beszél. Sportoló katonákról, katona sportolókról címmel Prof. Dr. habil. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója ad elő.

15 órakor a Jurisics-vár Lovagtermében ünnepi képviselő-testületi ülés kezdődik. Átadják a Jó tanuló, jó sportoló díjakat. 17 órától Száz éve született Lóránt Gyula, 70 éves a 6:3 címmel Szőllősi György a Nemzeti Sport Főszerkesztője, a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete előadását hallgathatja meg a közönség. Utána A táblabíróságtól dr. Kordé Csaba vezető ügyész előadása következik. Végül a városi kitüntetéseket adják át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában