Átadták, megáldották

2023.11.10. 17:48

Első világháborúban harcolt honvéd sírját újították meg Szőcén

A napokban tartották a Vas vármegyei Szőcén, mely egykor Zalához tartozott, a nagykanizsai 20. honvéd gyalogezred kötelékében az első világháborúban harcolt és arany vitézségi éremmel kitüntetett Nagy János tartalékos zászlós felújított síremlékének átadását és megáldását.

Vaol.hu

Forrás: zaol.hu

Az avatón emlékezőbeszédet mondott Pintér Tamás történész-levéltáros, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke. A felújított síremléket Páli Zoltán zalalövői plébános áldotta meg - írja a zaol.hu

A síremlék átadása után Tornyos Ottóné polgármester egy iskolai tablót mutatott, mely Nagy János házának padlásáról került elő évekkel ezelőtt, mikor az ingatlant eladták és kiürítették a padlást, a hagyatékként őrzött tablót a szomszéd ház tulajdonosa őrizte meg. A tablóképen látható Nagy János, akinek eddig nem tudtak ismert portréjáról.

A tablón a következő felirat olvasható: A Csurgói Állami Tanítóképző IV. növendékei az 1911-12-es tanévben.

A szőcei ünnepséget követően Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban a Hadak Útján című előadássorozat részeként Pintér Tamás történész-levéltáros tartott vetített képes előadást a Nagykanizsai 20-as honvédek nyomában az Isonzónál címmel.

Az egybegyűlteket Huszár András, a programsorozat megálmodója, valamint Balogh László polgármester köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában