Bárki regisztrálhat

2023.11.10. 16:24

Gondosóra Program: már több, mint 300 ezren regisztráltak

Már több, mint 300 ezren regisztráltak országszerte a Gondosóra Programban – adott tájékoztatást Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Megyeházán pénteken.

Tömböly Ágnes

Fotó: Unger Tamás

Minden 65 év feletti nyugdíjas térítésmentesen megkaphatja a gondosórát, az ehhez szükséges regisztrációt bárki elvégezheti – mondta el Nyitrai Zsolt szombathelyi sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök főtanácsadójától megtudtuk, országszerte már több, mint 300 ezren kapcsolódtak a kormányprogramhoz. Az eszköz víz- és ütésálló, így akár a fürdőszobában is használható. Egy gombnyomással riasztható a 24 órás diszpécserszolgálat. Ez biztonságot jelent az időseknek, megnyugvást pedig a hozzátartozóknak. A diszpécserszolgálatnál naponta több, mint 1200 hívást fogadnak, átlagosan naponta 25 súlyos eset és 17 mentőriasztás történik. Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: az, aki november 16-áig regisztrál, karácsonyig megkapja az eszközt.

A miniszterelnök főtanácsadója szólt a kormány idősek melletti kiállásáról is. - A nyugdíjasoknak a mai napon utalták a nyugdíjkiegészítést, a Magyar Posta pedig ma kezdte el azok kézbesítését. Ez az október havi nyugdíjhoz képest átlagosan 78 ezer forint pluszt jelent – tájékoztatott. Az idősek számára ugyancsak fontos a rezsivédelem, ami háztartásonként 181 ezer forint megtakarítást jelent. Számíthatnak a nyugdíjasok január 1-jével a 6 százalékos nyugdíjemelésre, februárban pedig már a megemelt 13. havi nyugdíjat is megkapják.

A miniszterelnök főtanácsadója megköszönte dr. Hende Csabának, Szombathely országgyűlési képviselőjének és segítőinek, hogy a Gondosóra Program élére álltak, hiszen mint fogalmazott, ez nemzeti ügy.

- Nem kell fizetni az óráért és a szolgáltatásért, nem kell kulcsot leadni és központi diszpécserszolgálat érhető el 24 órán át – hívta fel a figyelmet Jagodits Zsuzsanna, a program szombathelyi önkéntese. A diplomás szociális munkás rámutatott arra: a Gondosóra program lelki megnyugvást jelenthet a hozzátartozók számára is, akiket azonnal riasztanak baj esetén.

Az idős ember saját biztonságérzetét is támogatja a Gondosóra, hiszen egy gombnyomással elérhetővé válik a segítség. Az eszköz ugyanis „beszél”, azt hívja vissza a diszpécserszolgálat, nincs szükség a telefon elérésére – emelte ki dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, aki megköszönte mindazok támogatását, akik e fontos kormányzati programot bármilyen módon is népszerűsítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában