Felelős szülők

2023.11.08. 19:48

Ha sokat telózik anya: fontos elvárás az egység és a következetesség

Milyen következménye lehet, amikor a szülő viszi túlzásba a telefonozást? A digitális eszközhasználat útvesztőiben való eligazodásban adnak támpontot a Bethesda Gyermekkórház orvosai.

Vaol.hu

A szülő-gyerek kapcsolódásra negatív befolyással van a szülő telefonhasználata

Forrás: Shutterstock

Egy német tanulmány azt vizsgálta, hogy a játszótéren hogyan használják az anyák a mobiltelefonjukat, és milyen az anyák és a gyerekek közti interakció. A tízperces megfigyelési idő alatt az anyák közel fele átlagosan 80 másodpercig is telefonozott egyhuzamban. A kutatók azt vették észre, hogy a telefont hosszabb ideig használó anyák kevésbé érzékenyen reagáltak a gyermekeikre. A szülői jelenlét hiánya számos negatív érzést kiválthat, ami rosszalkodásban, csínytevésben manifesztálódhat. Erre már a szülő valószínűleg reagálni fog, de ez „negatív” figyelem, ami büntetéshez, szidáshoz vezet, ami csak rossz viselkedési és egészségtelen kapcsolódási mintákat eredményez. Mint írják, a mai világban irreális törekvés lehet teljesen kizárni a gyermekek életéből a virtuális világot, és nem is kell. De fontos a szabályozás, monitorozás, a párbeszéd és a kölcsönös bizalom. 

Jó megoldás lehet, hogy a gyermekkel megbeszéljük, hogy miért érdekli egy bizonyos játék, ha a szülő és a gyermek közösen keresi meg az életkorához illő applikációkat, tartalmakat. Létre lehet hozni például egy közös családi szerződést is, ahol közösen jelölik ki a szabályokat, hogy egy nap mi az az időintervallum, amennyit az eszközökkel tölthetnek a gyermekek. Például ha a gyerekkel megbeszélik, hogy lefekvés előtt egy órával már ne legyen telefonozás, akkor ehhez a szülő is ugyanúgy tartsa magát. Ha a felnőtt azt szeretné, hogy evés közben ne történjen telefonhasználat, akkor kijelölhetnek egy helyet, ahova mindenki odateszi a telefont az étkezés idejére. Az egység, a következetesség a két szülő részéről nagyon fontos. Ha a szülő nem szab határt a gyermeknek, ha nincsenek meg a korlátok, a gyermek részéről könnyen elszabadulhatnak a rossz szokások, féktelen vágyak. Ezeken később már nagyon nehéz változtatni, főleg, ha a kamaszkorhoz közelít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában