Fontos tudnivalók

2023.11.23. 14:25

Jövő pénteken startol Vasban is az új orvosi ügyeleti rendszer, mutatjuk a részleteket

Jövő pénteken elindul az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által működtetett új orvosi ügyeleti rendszer Vasban is. A módosítás egyik fontos hozadéka, hogy a jövőben nem kell az ügyeleti telefonszámot keresgélnünk, a 1830-at kell tárcsázni minden vasi településen. . Már 15 vármegyében átvette a feladatot az Országos Mentőszolgálat, túl vannak a 200 ezredik betegellátáson: eddigi tapasztalataikról is beszélt csütörtökön Győrfi Pál, az OMSZ sajtószóvivője csütörtöki szombathelyi sajtótájékoztatóján.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Mint arról korábban beszámoltunk, december 1-jétől Vasban hétköznaponként 16 és 22 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 8 és 14 óra között hét telephelyen – Celldömölkön, Körmenden, Kőszegen, Sárváron, Szentgotthárdon, Szombathelyen és Vasváron –, 22 óra után az éjszakai ellátásban, valamint hévégén és ünnepnapokon 14 és reggel 8 óra között pedig három városban – Körmenden, Sárváron és Szombathelyen – fogadják a betegeket (felnőtteket és gyerekeket egyaránt) az OMSZ által működtetett orvosi ügyeleteken.

Autó- és eszközbeszerzés történt, külön szervezeti rendszert alakítottak ki 

Az Országgyűlés január 1-jével módosította az egészségügyi alapellátásról szóló törvényt, ami alapján országosan az OMSZ látja el a központi orvosi ügyeleti feladatokat 2023-tól. A mentőszolgálat külön szervezeti rendszert alakíthatott ki erre, a szükséges autó- és eszközbeszerzések is megtörténtek, és külön személyzetet is felvehettek, illetve felvehetnek.

Az egységes rendszer egyik erénye: december 1-jétől Vasban minden településen a 1830-as telefonszámon érhető el az orvosi ügyelet. Vészhelyzetben, balesetnél vagy ha valakit újra kell éleszteni, továbbra is a 112-es hívószámot kell „tárcsázni” – hangsúlyozta Győrfi Pál. 

Ha hívjuk a 1830-at, nem csak felveszik a telefont, minőségbiztosított ellátást kapunk

Megtudtuk a 1830 nem egyszerűen egy új telefonszám, teljesen új működési mód. - A mentésirányítási központban dolgozó ügyeleti irányítóként dolgozó bajtársunk veszi fel a telefont, aki szakmai protokollok mentén a tünetek, panaszok alapján megtalálja a beteg számára a legjobb megoldást – jelentette ki a szóvivő. Szólt arról is, hogy az esetek 10-15 százalékában elég, ha telefonon – akár szakorvos bevonásával – tanácsot adnak a betegnek, mert azzal megoldható a problémája. Győrfi Pál azt is hangsúlyozta: minden telefonhívást rögzítenek és megőriznek, így az bármikor ellenőrizhető. Korábban sok ügyeleti helyen ez egyáltalán nem működött. Mielőtt elindulnánk az ügyeletre akár az éjszaka közepén, ajánlott a 1830-t hívni, hiszen az ügyeleti irányító a panaszok alapján dönthet úgy, hogy az ügyeletes orvos kimegy a beteghez. Ennek érdekében országszerte 170 új ügyeleti autót vásároltak, abból négy itt a vármegyében áll szolgálatba. Ha súlyos esetről van szó, akkor pedig azonnal mentőkocsit riasztanak.

Szombathelyen 17 évig az OMSZ működtette az orvosi ügyeletet

Győrfi Pál emlékeztetett: az OMSZ nem tapasztalatlan a témában, például Szombathelyen 17 éven át működtette az orvosi ügyeletet. Kitért arra is modellprogramra is, amit Hajdú-Bihar megyében másfél éven át futtathattak, és ahol rengeteg tapasztalatot, adatot, információt szereztek, amiket elemeztek és levonták a következtetéseket. Ezek közül is megosztott párat a szóvivő: érdekes módon a betegek az orvosi ügyelethez 16 és 22 óra között rendszerint valamilyen háziorvosi jellegű problémával fordulnak. Ennek egyik okát abban látják, hogy sokan munkarendjük miatt nem jutnak el a háziorvoshoz, ezért keresik fel az ügyeleti orvost. Győrfi Páltól megtudtuk azt is: 22 óra után az éjszakai órákban rendszerint valami hirtelen kezdődő problémával, sokszor súlyos tünetekkel keresik fel a betegek az ügyeletet. Emiatt ebben az éjszakai időszakban már sokszor nem háziorvosi, inkább sürgősségi ellátásra van szükség. - Miután ezt láttuk, tapasztaltuk éveken át és a modell programban is, adta magát a válasz, hogy az új ügyeleti rendszert így építsük fel. A betegigényeknek megfelelően 16 és 22 óra között, hétvégén pedig 8 és 14 óra között háziorvosi ügyelet áll a betegek rendelkezésére, hiszen ők azok, akik legjobban meg tudják oldani ezeket a problémákat. S utána, hétköznaponként este 10 órától pedig egy valódi sürgősségi ügyeletet szervezünk. Ott már megköszönjük a háziorvosok részvételét, de természetesen aki akar, ahhoz is csatlakozhat – tájékoztatott Győrfi Pál.

Jogszabály szerint a háziorvosoknak havonta két ügyeletet kell vállalniuk

A szóvivő beszélt a háziorvosok aggályairól is, amiket természetesen komolyan vettek. Leszögezte: a 15 vármegyében dolgozó háziorvosok tanúsíthatják, az ügyeleten ugyanazt tevékenységet kell végezni, mint a háziorvosi rendelőben. - Folynak a szerződéskötések a háziorvosokkal itt a vármegyében is. Jogszabály szerint havonta két ügyeletet kell vállalnia a háziorvos kollégáknak – tájékoztatott Győrfi Pál, hozzátéve: jövő pénteken 16 órától Vas vármegyében is életbe lép az új ügyeleti ellátási rendszer, és már a 1830-as telefonszámot kell hívni.

Fontos tudni a település irányítószámát, ez is kell, hogy a vasi mentésirányító központot kapcsolják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában