Advent

2023.11.21. 15:44

Kiállítás és workshop az ünnepekre hangolódva - Mézeskalács díszítés a Kultúregyesületben

Kétnyelvű családi kézműves délutánt szervezett a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) november 18-án az egyesület felsőőri székházában. A workshop témája a közelgő adventi időszakra hangolódva a mézeskalácsok díszítése volt. Vida Anikó, a workshop vezetője mézeskalácsdíszekből álló kiállítását is bemutatta a programon, amelyet december 2-ig lehet megtekinteni a székházban.

Polgár Patrícia

Forrás: VN

A mézeskalács elválaszthatatlan a karácsony ünnepétől. Sok családban hagyomány, hogy a mézeskalács figurákat közösen sütik és díszítik az ünnep közeledtével. Hol a süteményestálakon kínálják a csillag- vagy csengő formájú süteményeket, máshol a karácsonyfát díszítik a mézesek. A BMKE rendezvényén a résztvevőknek lehetőségük volt a saját karácsonyfadíszeiket elkészíteni Vida Anikó, biológia-rajz szakos tanárnő vezetésével, aki közel tíz éve foglalkozik a mézeskalácsok sütésével és díszítésével – számolt be a programról a BMKE.

Vida Anikó a legszebb mézeskalácsaiból válogatott: egyszerű, apró figurákat, a díszes házikót és ládikát, gömb alakú díszeket vitt magával a kiállításra. A workshopon a figurákat ezúttal a résztvevők kézhez kapták, számukra az ügyesség, a türelem és a kreativitás volt az elsődleges a programon. - A cukormázas írókázás előtt célszerű néhány napot szobalevegőn tartani a mézeskalácsokat, hogy a levegő páratartalmához igazodjanak. Így elkerülhető, hogy az írómáz később leperegjen a tésztáról – tanácsolta Vida Anikó. A gyerekek, a szülők, és a nagyszülők számára is kihívást jelentettek az első vonalak és hurkok, és még a pontok is az írómázzal és az írókával. Az első csillagok díszítése után előkerültek a színes cukormázak is, amivel a gyerekek és a felnőttek is megcsillogtathatták kreativitásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában