Csodahely

2023.11.26. 20:18

Megnyílt a Karácsonyi Meseház Csákánydoroszlóban - bekukkantottunk - fotók, videó

Advent első vasárnapja előtt egy héttel megnyílt a csákánydoroszlói karácsonyi meseház. A pazarul kivilágított udvar Gyurján János ötlete nyomán készült el, aki időt és fáradságot nem kímélve idén is hónapokat töltött az előkészületekkel. A munkát már májusban elkezdte.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Vasárnap délután nagy volt a forgalom a csákánydoroszlói Fő utcán, olykor-olykor kisebb forgalmi dugó is kialakult a 102. házszám környékén, de a segítő polgárőrök uralták a helyzetet. Háromnegyed öt környékén már egészen nagy tömeg gyűlt össze Gyurján Jánosék kertkapujánál, mindenki türelemmel és izgalommal várt és várt, hogy meglássa a csodát. Aztán sorban kezdtek felgyulladni a fények a 2000 négyzetméteres területen, a nem mindennapi látványt felszabadult sóhajjal és gyermeki örömmel fogadta idősebb és fiatal egyaránt. 

– Nem kevés munkaóra van ebben, az biztos – mondta mellettem egy kétgyermekes apuka, majd rögtön hozzátette, ekkora vállalást soha nem tenne, így hát le a kalappal az ötletgazda és a kivitelezők előtt. Nem biztos, hogy van nagyobb karácsonyrajongó Gyurján Jánosnál közel és távol a Vas vármegyei határban, sőt majdnem biztos, hogy országosan sem találunk ennyire elhivatott embert ebben a témában. Jani már májusban elkezdte az előkészületeket, a kültéri installációk megtervezését. A munka az ősz folyamán indult be gőzerővel több segítő – Gyurjánné Németh Bernadett, Horváth József és Spang Tibor – közreműködésével. 

– Minden eddiginél látványosabb lett az idei karácsonyi meseházunk, mintegy 400 ezer ledizzót építettünk be. Több újdonság is van, egyik ezek közül a manós „kiállítás”. Már az első nap nagy népszerűségnek örvendett a hatméteres, gyönyörűen feldíszített kúpfenyő is, ez szintén új elem. A monumentális fa eleje nyitott, nyugodtan bele lehet sétálni. Az emberek hamar felfedezték, rengeteg fotó készült ott a nyitónapon. 

Ámulatba ejtette a látogatókat a ház előtt felállított hideg fényű fűzfa is, ez szintén először látható kivilágított ünnepi udvarunkon – mondta Jani, aki segítőivel gondos munkát végzett. A „nagy udvaron” a bólogató és mozgó állatok – jegesmedvék, szarvasok – fedett rész alá kerültek, ezeket kiépített fajáratokon lehet megközelíteni, ez nagy előny és jó hír a babkocsisoknak és a mozgáskorlátozottaknak. 

A karácsonyi meseház létrejöttét több vállalkozó, valamint a csákánydoroszlói és a kemestaródfai önkormányzat is támogatta. Egészen biztos, hogy az ünnepi látványosságnak idén is híre megy, és nagy sikere lesz. Gyurján Jánosék fényárban úszó portája minden évben több tízezer látogatót vonz, ami bizonyítja: az ötletgazda nincs egyedül, nagyon sokan szeretik, sőt imádják a karácsonyt. Jani nem akar mást, csak örömet szerezni a lehető legtöbb embernek, merthogy ez az ünnep igazi lényege. A karácsonyi meseház január 6-ig tart nyitva, naponta 17–20 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában