vaol.hu podcast

2023.11.25. 15:48

Mesélő Podcast: így buktak le a vasi pénzhamisítók

Napjainkban, amikor már a strandok bódéiban is bankkártyával fizetünk, megmosolyogtató az a régi filmeken látható jelenet, amikor az eladó szájába veszi és harapással ellenőrzi az átadott fémpénz valódiságát

Feiszt György

Forrás: VN

Egy évszázada azonban még más volt a mindennapok világa. 1909 tavaszán a dunántúli csendőrséget ismételten foglalkoztatták azok a bejelentések, amelyek szerint Sopron- és Vas vármegye területén egy pénzhamisító banda garázdálkodik. A csepregi, felsőpulyai, majd a körmendi, szentgotthárdi és a vasvári járásban feltűnt hamis öt- és kétkoronások birtoklása miatt több embert is lefogtak, de a hamis-pénz előállítására vonatkozó bizonyítékokat nem sikerült megtalálni, amiből arra következtettek, hogy az „esetek egymással nincsenek összefüggésben”. A hamis érméket birtokló embereket alkalmanként elítélték, de a nyomozást folytatni kellett, mert a hamis-pénzek ismételten felbukkantak. 

1910 szeptemberében a körmendi Grünbaum nagykereskedés eladója arról értesítette a helyi rendőrséget, hogy egy ember 2 kg „angol ón” (=cink) beszerzésére adott le megrendelést. Az őrizetbe vett szattai illetőségű férfi a rendőröknek az vallotta, hogy a fémet egy csepregi kereskedő megbízásából kívánta megvásárolni. Mivel a vizsgálat során nem sikerült kapcsolatot találni a cinkvásárló és a hamis-pénz gyártók között, a férfit szabadon engedték. 1911 márciusában azután a csendőrök Rum községben tetten értek és elfogtak két házról-házra járó asszonyt, akik helyben és a közeli falvakban vásárolva hamis pénzekkel fizettek. Az őrizetbe vettek holmijának átkutatása során tizenöt darab hamis ötkoronás pénzérme is előkerült. 

Bár az asszonyok a vallatás során tagadták a bűncselekményt, és a hatóságot hamis nevek bemondásával igyekeztek félrevezetni, azonban egyiküket a kihallgatott tanúk felismerték, és a már letartóztatásban lévő Nagy Kálmán rábadoroszlói kovácsmester feleségével azonosították. Ezt követően a lakóhelyükön végzett házkutatás során további hamisított pénzérméket találtak. A csendőröket az egész körmendi járásra kiterjesztett nyomozás vezette el Keszte János horvátnádaljai kovácshoz, akinek műhelyében nemcsak cinkből vert további hamis pénzeket, de az azok készítésére alkalmas „gépet” is megtalálták. A lelepleződött iparos a nyomozóknak készséggel megmutatta a „gép” működtetését. A bizonyítékok hatására a Szombathelyi Törvényszéknek átadott személyek valamennyien beismerő vallomást tettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában