Lajtha László Koreográfiai Verseny

2023.11.27. 17:44

Néptáncmaraton nívós koreográfiákkal Körmenden

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Lajtha László Koreográfiai Versenyt. A rangos hagyományőrző eseménynek a Batthyány Örökségközpont színházterme adott helyet.

Tóth Judit

Forrás: VN

A koreográfiai versenyre ebben az esztendőben is szép számmal jelentkeztek táncosok a Nyugat-Dunántúlról: tizennyolc koreográfiát láthatott a zsűri, amelyben négy neves, a Népművészet Ifjú Mestere címmel elismert szakember foglalt helyet: Nagypál Anett előadóművész, koreográfus, Kádár Ignác előadóművész, Örökös Aranysarkantyús táncos, koreográfus, Unger Balázs előadóművész, népzenész, zeneszerző, a Cimbaliband zenekar vezetője és Hahn-Kakas István előadóművész, táncpedagógus, Örökös Aranysarkantyús táncos, koreográfus. 

Megosztott első helyezett lett Gálik Gábor Ipoly menti táncok című koreográfiája (Kapuvár Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja), valamint dr. Györke Eszter Anyáink öröksége című koreográfiája (Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes). A második helyen szintén két együttes osztozott, Bolgovics Gergő Lyukas a kalapom teteje című koreográfiája (Sopron Táncegyüttes), valamint Némethné Delbó Krisztina és Ramasz László Bonchidai románoké című koreográfiája (Kiscserókok Táncegyüttes). Harmadik helyen Molnár Péter Én fütyölök, aztán tik is! - legényesek cifra Kalotaszegről című koreográfiája (Vasi Legényczéh) végzett.

Különdíjat kapott az Ungaresca Műhely, Fekete-Tóth Bianka Úgy eljöjj, mint eljött az álom című koreográfiája (ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes), Gálik Gábor Adjon az Úr gondoskodást és feledtetést – egy hansági legenda emlékezete című koreográfiája (Kapuvár Néptáncegyüttes), valamint Gálik Gábor és Gálik Klaudia alkotópár a kreatív koreográfiai ötleteiért. Egyéni szóló teljesítményükért a zsűri díját kapták: Kreták Luca (Kapuvár), Vránich Eszter (Kőszeg-Karád Baráti Társaság) és Gerlecz Gábor (Kőszeg-Karád Baráti Társaság). 

Az egész napos néptánc-maratont három részben bonyolította le a szervező Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség. Idén nem volt a fellépők között a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, de házigazdaként segítette a rendezvényt. A nívós eseményt a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrás Minisztérium Csoóri Sándor program, Hungarikum Bizottság, Bethlen Gábor Alapkezelő, a Hagyományok Háza Hálózat, a Körmendi Kulturális Központ és Körmend Város Önkormányzata is támogatta, a vendéglátó város nevében Bebes István polgármester köszöntötte a néptáncos közösségeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában