Csendes demonstráció

2023.11.07. 20:00

Ötven kutyát tartanak embertelen körülmények között egy vasi faluban

Csaknem ötven kutyát tart embertelen körülmények között egy osztrák tenyésztő Vásárosmiskén - tudtuk meg Minárcsik Sándortól, a Meggyeserdei Menedék vezetőjétől. A helyileg illetékes állatvédő szervezet megtette a hivatalos lépéseket az ügyben. Múlt hónap végén csendes demonstrációt tartottak a faluban, felhívva a figyelmet az ügy fontosságára.

Polgár Patrícia

Illusztráció!

Ötven kutyát tartanak összezsúfolva 

Névtelen segítségkérés érkezett néhány hónapja Minárcsik Sándorhoz, a Meggyeserdei Menedék vezetőjéhez Vásárosmiskéről, miszerint közel ötven kutyát tartanak összezsúfolva, embertelen körülmények között egy helyi házban. Az ingatlan, mint az állatvédőtől megtudtuk, eredetileg egy Ausztriában jó nevűnek számító amerikai stafforshire terrier tenyésztő tulajdonában állt, aki jelenleg börtönben ül drogtermesztés miatt – amit ugyancsak ezen az ingatlanon végzett. A társaság, ami utána érkezett a házba, az ő jó tenyésztői hírnevével visszaélve végzi ott szaporítói tevékenységét.

A fedezőkan múlt hónapban megölt egy futónőt Ausztriában

Sándor azt is hozzáteszi, az elmúlt időszakban különböző helyekről hét-nyolc bull típusú kutyát szedtek össze, ami mind visszavezethető a vásárosmiskei házhoz. Sőt, az a fedezőkan is onnan származik, ami a múlt hónapban Ausztriában megölt egy futónőt. Hozzáteszi: chipadatok alapján Ausztriában lefoglalt, úgynevezett „verekedtetett kutyák” is származnak a telepről. Két korábban befogott kutya pedig jelenleg is a Meggyeserdei Menedék devecseri telephelyén él.

A kutyák szomjaznak

A telep vezetője a rendőrség és a kormányhivatal segítségét kérte – és meg is kapta – a kutyák állapotának felméréséhez. A hatóságok rögzítették: a kutyákat apró szállító boxokban tartják, melyekből a szomszédok elmondása szerint nem engedik ki azokat. Ott jártukkor úgy tapasztalták, az etetéssel nincs gond, ám vizet nem kapnak rendszeresen, a kutyák gyakran szomjaznak. A lajstromozásnál kiderült: hat kutya még chippel és oltással sem rendelkezett, abszolút regisztrálatlanok voltak. Az ingatlanra egyébként öt kutya van hivatalosan bejelentve.

Demonstráltak a megkínzott kutyákért 

Az állatvédő kiegészítésként hozzátette: két hónappal ezelőtt tett először bejelentést, azóta már nem csak a rendőrséget és a kormányhivatalt, de az Igazságügyi Minisztériumot is megkereste az üggyel. Közben állatvédelmi szakjogász segítségét is kérte. Hangsúlyozta, a hivatalos utat szeretné járni. Október 28-án csendes gyűlést és gyertyagyújtást tartottak közel 150 fő részvételével a megkínzott kutyákért a vásárosmiskei önkormányzati hivatal előtt, ahonnan átvonultak a házhoz is. A gyülekezés célja az volt, hogy felhívják a hatóságok figyelmét az ügy komolyságára – mondta el Minárcsik Sándor.

Jelentős összegű bírság és újabb ellenőrzés

Az esettel kapcsolatben megkerestük a Vas Vármegyei Kormányhivatalt is. Válaszukból kiderül: a Sárvári Járási Hivatal állampolgári bejelentést követően a rendőrséggel közösen tartott helyszíni szemlét a vásárosmiskei ingatlanon. A vizsgálat szerint az állattartó elmulasztotta az adatváltozások regisztrációját, valamint több ebet sem látott el transzponderrel. A hatóság ezért jelentős összegű állatvédelmi bírságot szabott ki, egyúttal kötelezte az állattartót a hiányosságok megszüntetésére, valamint az állatok tartási körülményeinek érdemi és jelentős javítására. A kormányhivatal a határozatban foglaltak betartását november közepén ellenőrizni fogja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában