Vasi Prima

2023.11.06. 07:00

Pöttyös néni aranyat ér - Horváth Barnabásné a Prima-jelöltek közt

A Vas Megyei Prima Díj jelöltjei között a magyar oktatás és köznevelés kategóriagyőztese Horváth Barnabásné, a Pöttyös Hagyományőrző Csoport vezetője.

Merklin Tímea

Forrás: Szendi Péter

Horváth Barnabásné Csipkereken született 1939-ben. A színjátszás, a kóruséneklés már középiskolás kora óta része volt életének, ezzel együtt matematika–fizika szakos tanár lett, 16 éven át éneket is tanított. Az első Pöttyös csoport 28 kisgyerekkel 1978-ban óvodaavatóra állt össze. A szülők pöttyös szoknyácskákat varrtak a kislányoknak, onnan lett a név. S minden évben tanultak új darabot. Nemzedékek nőttek fel azóta, ma már szülőként hozzák a gyerekeiket. A csoport túl van több mint egy tucat arany minősítésen; a Pöt - työsbe rangot jelent bekerülni. – Nem tarthat vissza senkit az, hogy nem mer egyedül kiállni a színpadra. Mindig fogják egymás kezét, senki sincs egyedül. De számunkra nem is az előadás, a taps, az elismerés a legfontosabb, hanem a próbák. 

Itt olyan közösségek tudnak kialakulni, amelyek egy életre szólnak – fogalmaz Marika, aki az igazi sikert abban látja, amikor visszajön a középiskolás, és elmondja, nem fél a szerepléstől, szép beszédet, jó kiállást, biztonságérzetet hozott magával a színjátszós évekből. A felnőtt színjátszó csoport 1980-ban alakult. Országos ezüst minősítést kaptak, amikor 1983-ban az Országos Színjátszó Találkozót Vasvárral együtt Csehimindszent rendezte. A felnőtt színjátszó csoportjából hét házasság köttetett, és mindannyian a faluban maradtak. A Vasvári Rétesfesztiválnak 23 éve minden esztendőben többszörösen díjazott résztvevői. Egyik évben Marika néni lett a rétesfesztivál királynője. A Magyar Drámapedagógiai Társaság 2021-ben gyémánt oklevéllel jutalmazta azokat a gyermekszínjátszó-rendezőket, akik 2000 óta csoportjukkal legalább öt alkalommal arany minősítést értek el a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozókon. Az elismerést Horváth Barnabásné – vagy ahogy a gyerekek nevezik –, Pöttyös néni is kiérdemelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában