Piacjelentés

2023.11.29. 14:40

Sütemények alapanyagai a legkelendőbbek: körülnéztünk a szombathelyi piacon - árakkal, fotókkal

Hamarosan itt a karácsony, körülnéztünk a piacon az ünnepi sütemények alapanyagai kapcsán. A legtöbben úgy gondolják, érdemes még a roham előtt beszerezni a hozzávalókat.

Gáspár Eszter

Fotó: © Cseh Gábor

A karácsony jellegzetes süteménye a bejgli, így természetesen a mák és a dió a legkelendőbb ezekben a hetekben.

Singer Zoltán helyi termelők diójával is kereskedik. Elmondása szerint a tavalyi diótermés nagyon jó volt, de ez most nem mondható el. Sajnálatos módon, a dióburok-fúrólégy miatt kevesebb lett a termés. - Nálam kapható helyi dió, de nem nagy mennyiségben, ez az utolsó láda. Van, aki itt a piacon 5-6 ezer forintért kínálja, de láttam 4000 forintért is – számolt be róla az árus.

A dió mellett a mogyoró és a mandula is egyre népszerűbb terméknek számítanak.

Változtak a bevásárlási szokások, a háziasszonyok igyekeznek kitenni magukért és időben felkészülni az ünnepi sütés-főzésre, inkább többször kis mennyiségben szerzik be az alapanyagokat.

Horváth Sándorné, Irénke megkérdezésünkre elmondta:

- Már novemberben elkezdtem vásárolni az alapanyagokat. Az unokámnak mikulásra már ígértem egy kis diós hókiflit, ezért veszek pár marék diót. A karácsonyi asztalról pedig nem hiányozhat a mákos bejgli sem, általában két adagot sütök, nagyon szereti a család.

Nem csak Irénke néni ilyen előrelátó. Láttuk, hogy viszik a mákot, indul a szezonja. Az idén nagyon jó minőségű, és az ára sem emelkedett a tavalyihoz képest, tudtuk meg az egyik kereskedőtől.

Az asztalgyümölcsök is keresettek idén. Aszalt szilvát, datolyát, aszalt fügét is kínáltak a vásárcsarnokban. Sokan keresik a mézet, ami szintén fontos összetevője az ünnepi nyalánkságoknak.

Bár a forgalom nem volt nagy a szombathelyi piacon, az árusok arra számítanak, hogy jövő hétfőtől megkezdődik a roham, és viszik majd a süteményekbe, ételekbe valót. A legtöbb háziasszony úgy van vele, hogy igyekszik beosztani az idejét az előkészületek során és nem hagyja az utolsó pillanatokra a bevásárlást.

PIACI JELENTÉS:

Dió/ kg 4000-6000 Forint

Mandula /kg: 5800

Gesztenye /kg: 2000- 3500

Mák /kg: 2500-3000

Földimogyoró /kg 3000-3500

Virágméz /kg 2800-3000

Akácméz /kg 4000-4500

Aszalt szilva /kg 4800

Datolya /kg 3000

Aszalt füge /kg 4000

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában