Programok

2023.11.07. 12:42

Szent Márton mise, hangulatos adventi hétvégék és könyvcsere a civilek sajtóreggelijén

Pályázatot hirdet diáklányoknak a Zonta Club Szombathely, színes programokkal vár a kőszegi adventi vásár – ezek is szerepeltek a sajtóreggeli kínálatábana Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodájában.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Mozart Salzburgban komponált Koronázási miséje szólal meg november 11-én, szombaton 10 órakor a székesegyházban az ünnepi Szent Márton mise alatt. Határon átívelő tevékenységről van szó, hiszen a Güssingi Városi Kórus is jelen lesz a közös szolgálaton, számolt be Lakner-Bognár Nóra, a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar Egyesület karnagya és Lakner-Bognár András, a szombathelyi Székesegyház karnagya.

Fiatal nők a közéletben címmel 16 és 19 év közötti, angolul beszélő diáklányoknak hirdet pályázatot a Zonta Club Szombathely. Horváthné Kocsis Henrietta elnök azoknak ajánlotta a lehetőséget, akik szívesen tesznek segítségre szoruló embertársaikért. Akiket foglalkoztat a gondolat, hogy a nők helyzetét a munkahelyükön, a családjukban vagy a társadalomban jobbá lehetne tenni. A pályázatokat 2024. január 15-ig angol nyelven lehet benyújtani. A Zonta Club bíráló bizottsága értékeli a munkákat és dönt a díj odaítéléséről. A helyi Zonta Club díjazottjai 20 ezer, 15 ezer és 12 ezer forintos díjat kapnak. A klubszinten nyertes pályázatot továbbküldik a regionális fordulóra, ahol további pénzdíjak várhatók. Másik felhívásukról is beszélt: a szombathelyi művészeti szakgimnáziummal közösen rendezik meg adventi jótékonysági hangversenyüket november 30-án 17 órakor a premontrei gimnáziumban. Támogatói jegyek vásárlásával a klub jószolgálati tevékenységét segíthetjük. Részletek a klub oldalán és a Facebookon.

Előadás-sorozat hirdetett elsősorban kisgyermekes szülőknek és szakembereknek az annak idején családi bölcsőde működtetésére létrejött Papírsárkány Alapítvány. Ingyenes előadásaik között téma volt már a bölcsődei, óvodai beszoktatás, november 8-án a játék kerül középpontba: Hogyan játsszunk a gyermekkel, hogy mi is élvezzük? November 15-én az altatás kérdésköre, egy héttel később az olvasóvá nevelés, november 29-én, szerdán a képernyőszabályok kerülnek fókuszba Szombathelyen a Batsányi János utca 35. szám alatt. A részletekről Babos Orsolya elnök beszélt.

A Kilencesben és a Civil Irodában novemberre és decemberre tervezett civil és kulturális programokat Sohajda Zsuzsanna és Horváth Gyöngyi ismertette. November 17-én 17 órakor T. Takács Tibornak nyílik kiállítása Szmájlik, szóda és nyár – Karácsonyi tárlat címmel. November 23-án 17 órakor Varga Beatrix Női évkönyvét mutatják be. November 24-én 14-től 19 óráig szervezik a Szent Márton Cserekör könyvcsere akcióját a civil irodában. December 2-án Adventi készülődés lesz a Kilencesben és gyerekjátékcsere a civil irodában a Szent Márton Cserekör szervezésében.

Az Írottkő Natúrpark adventi vásárát Kovács Katalin, az Írottkő Natúrparkért Egyesület szakmai munkatársa ajánlotta a sajtómunkatársak figyelmébe. A kőszegi Fő téren december első három hétvégéjén várják a látogatókat. A natúrpark területéről érkeznek majd termelők, őstermelők, kézművesek. Szeretnék, ha az időszak a lelki feltöltődésről és a minőségi együtt töltött időről szólna: mesteremberek iránymutatásával készíthetünk karácsonyi dekorációt, díszeket, ajándéktárgyakat. Lovaskocsikázást, városi kisvonatot is terveznek indítani. Hulladékmentességre törekednek – erről is beszélt Kovács Katalin.

A KALÁSZ (Katolikus Lányok és Asszonyok Szövetségétől) csoport adventi programjait, szakköreit Kiss Andrea és Sziklai Luca sorolta. 

Négy hétvégén kézműves foglalkozásra várnak. Csuhéfonó szakkörük termékeiből hoztak mutatóba, höveji csipkehímző szakkörüket is ajánlották: előbbi november 8-án 16 órakor a PTE egyik termében; utóbbi november 10-én 13 órakor indul a Nádasdy Ferenc utcában. Gyermek-kézműves foglalkozásokat is szerveznek. Sziklai Luca a tradicionális mézeskalácskészítő tanfolyamot vezeti 10 alkalmon keresztül.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában