Programok

2023.11.09. 19:11

Szent Mártont ünnepli a vármegye

A középkor egyik legnépszerűbb szentjét, Szent Mártont ünnepeljük november 11-én, Márton-napon. Az ünnepnap kapcsán vármegyénk több településén is megemlékeznek a Savariában született szentről.

Polgár Patrícia

Ikerváron tavaly is csapra verték az újboros hordót

Forrás: VN-archív

Fotó: © Cseh Gábor

Szombathelyen, az Agora – Művelődési és Sportházban rendezik meg szombaton 18 órakor a Szent Márton-gálát, amelyen a Szombathelyért maradandót alkotó személyeket ismerik el városi kitüntetésekkel. A műsor délelőttjén, ugyancsak az Agorában megtartott Kézműves kuckó tematikája is igazodik az ünnephez: a résztvevők 9 órától Márton-napi lámpást készíthetnek. 

Herényben már a péntek Szent Márton jegyében telik: a Herényiek Házában 15 órától családi vetélkedőkkel, lámpáskészítéssel, libanyak süti sütéssel, Márton-napi dalokkal, 17 órától lámpás felvonulással készülnek az ünnepre. Ikerváron szombaton 14.30-tól várnak mindenkit a Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtárban megszervezett Márton-napi vigasságok és gasztrokulturális családi napra.

 A résztvevők megtanulhatják a tökéletes házi rétes elkészítésének titkait, majd csapra verik az újboros hordót. 16 órától Márton vesszeje címmel tréfás vetélkedőt tartanak, az est Mártonnapi eszem-iszommal, majd az Eldorado együttes és DJ Pathy fellépésével zárul. Sárváron november 10-én, pénteken 17.20-kor indul lampionos felvonulás a Szent László Katolikus Általános Iskola elől. Az iskola diákjaihoz csatlakoznak óvodások is, akik a menet elején, leendő tanító nénijeikkel együtt vonulnak majd. 

Répcelakon ugyancsak pénteken ülik meg a Márton-napot: 9.30-tól a főtéren kézműves vásárt tartanak, 10.30-tól pedig a Tarisznyások Együttes ad műsort. 15.45-től verses-dalos gyülekezőt tartanak a művelődési házban, ahol aztán Márton-napi tűzgyújtás és lángátadás következik. Ezt követően lampionos felvonulás indul a város utcáin, a Radó téren Szent Márton-jelenetet láthatnak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában