Csomópont

2023.11.01. 10:52

Tudta? Érdekeségek a körmendi vasútállomásról

Épületek, állomások, műhelyek, irányítóközpontok, hidak, különleges vonalszakaszok… - erről szól a GYSEV Zrt. ismertető sorozata.

Vaol.hu

Forrás: GYSEV közösségi oldal

A sorozat negyedik részeként a körmendi állomásépület mutatják be.

👉A hazai vasútvonalak nagy része a XIX. század második felében épült ki. 1872-ben megnyílt a Szombathely-Grác (Graz) közötti vasútvonal Szombathely – Gyanafalva (Jennersdorf) közötti szakasza, mely Körmenden vezetett keresztül.

👉Körmenden a vonal kiépítésével párhuzamosan épült a pályaudvar, és az azt kiszolgáló épületek, amelyek 1872 szeptemberére készültek el. A pályaudvar a várostól északra, az új városrészen túl létesült.

👉Körmenden 1872. augusztus 26-án haladt át az első vonat nyugati irányba, Fehring – Grác (Graz) felé. A fővonalat hivatalosan 1872. szeptember 1-én adták át a forgalomnak.

👉A vasútállomás jelentősége megnőtt, amikor helyi kezdeményezést követően 1899 szeptember 1-jén megnyitották a közforgalom számára a Körmend – Németújvár (ma Güssing, Ausztria) vonalat. A település akkor vált igazi vasúti csomóponttá, amikor 1906 decemberében a Körmend – Muraszombat (ma Murska Sobota, Szlovénia) közötti szárnyvonal Körmend – Sal közötti szakaszán is megindult a vonatközlekedés.

👉A forgalom növekedésével az állomás és kiszolgáló részei kicsinek bizonyultak, így szükségessé vált azok bővítése. Az állomás mai épületét 1910-ben a kor ízlésének megfelelően a szecessziós jelleggel, de historizáló formajegyekkel átépítették. Ugyanakkor építettek a felvételi épülethez építészeti megjelenésben illeszkedő áruraktárt és állítótornyokat is.

A teljes írás IDE kattintva érhető el >>

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában