Kijáró

2023.11.10. 21:05

Újraértelmezték a népmeséket

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) idén is meghirdette Kreatívverseny pályázatát az iskolás korosztálynak. A téma az Őrvidék elbeszélő kultúrája volt.

Polgár Patrícia

A háromtagú zsűri a rajzokat értékeli

Forrás: BMKE

A pályázat kapcsolódott a magyar népmese napjához. A népiskolásoknak illusztrálniuk, a középiskolásoknak interpretálniuk kellett egy-egy őrvidéki magyar népmesét. A pályázat a Burgenlandi Oktatási Igazgatósággal együttműködésben valósult meg. Harmincöt évvel ezelőtt jelent meg Gaál Károly néprajzkutató gyűjtése, az Aranymadár – A burgenlandi magyar falvak elbeszélő kultúrája című könyv. 

A kötetből két őrvidéki népmesét kellett feldolgozniuk a diákoknak. Mindkét mese a 60-as évekből maradt az utókorra. A népiskolások A zsugori királynő bűnhődése mesét illusztrálták szabadon választott technikával. A másvilágba vezető híd című történetben olyan magyar népmesei szimbólumok jelennek meg, mint a három testvér, akik szerencsét próbálnak, vagy a legfiatalabb fivér, aki végül furfangosságának köszönhetően elnyeri a jutalmat. 

Az idősebb korosztály a mai kornak megfelelően interpretálta a népmesét, így a történetekben megjelent Elon Musk amerikai üzletember, Palvin Barbara magyar szupermodell és a legújabb iPhone is. A pályázaton 218 diák és 13 magyartanár összesen tizenkét iskolából vett részt. A zsűri tagjai Baliko Ludwig nyugdíjas tartományi szakfelügyelő, Hanel-Gangoly Irene, a Felsőlövői Szövetségi Gimnázium nyugdíjas pedagógusa, valamint Kulman Sándor nyugdíjas pedagógus, a felsőpulyai Közép-burgenlandi Magyar Kultúregyesület (KBMKE) egykori elnöke voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában