Tanácsok

2023.12.23. 14:00

A két hét szünet kihívás a szülőknek - Egy háromgyermekes vasi édesanyát kérdeztünk

Az idei oktatási téli szünet a megszokottnál hosszabb, több mint 2 hét lesz; december 21-től január 7-ig tart. Vajon miként tudják megoldani a gyermekfelügyeletet a szülők? Egy háromgyermekes édesanyát kérdeztünk.

Gáspár Eszter

Pehi Orsolya (színes sálban) a családtagjaival – nyolc keréken

Forrás: Unger Tamás

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond – szokták mondani. Ebben az esetben nem biztos, hogy igaz, hiszen sok szülőnek nehezen megoldható, hogy ezalatt végig otthon maradjon, és minőségi időt töltsön a szeretteivel, főként a gyerekekkel. Pehi Orsolya háromgyerekes anyukát kérdeztük, hogy ő és családja, hogyan birkózik meg ezzel a feladattal. 

– Nálunk három fiú van. A legidősebb 8 és fél, a középső 6 és fél, a legkisebb 3 éves. Talán a téli szünet kívánja a legkevesebb logisztikát, mert a munkánk szerencsére ilyenkor a legnyugodtabb. Egy árnyékolástechnikai cégünk van a párommal. Az én munkám egyébként is végezhető itthonról, az övé nem. Viszont a december és január eleje minden évben a családé. Ilyenkor ő sem megy el itthonról. Nekünk a nyár sokkal mozgalmasabb és több logisztikával jár. Nagyszülői segítség nélkül nehéz lenne megoldani – halljuk tőle. 

– Ha valami dolgunk akad, amit gyerekek nélkül kell megoldani, édesapám szokott segíteni. Sajnos a többi nagyszülő már nem él, de apukám kitesz két nagymamát is. Egy telken lakunk külön-külön házban, úgyhogy a fiúk sokszor spontán felszaladnak hozzá, és azon kapjuk magunkat, hogy csak másnap reggel jönnek haza. Óriási dolog, hogy a család együtt van és tudunk egymásra számítani. Ami inkább nehézséget okoz a szünetekben, az a türelem megtartása, hiszen három eleven kisfiúról van szó, pláne ha még az 5 éves unokatesó is becsatlakozik. Ilyenkor kell igazán felkötni a gatyánkat. A napi öt étkezésről nem is beszélve. Ezek a srácok növésben vannak, úgyhogy folyamatosan éhesek. De ezek igazából nem problémák. Vallom, hogy a nagycsaládos lét inkább előnyökkel jár – fogalmaz a fiatal anyuka. Pehi Orsolya szerint a nagycsaládos lét kulcsa: minden legyen a naptárba feljegyezve, és időben legyenek megtervezve a programok. Az időbeosztáson múlik minden.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában