Az országban elsőként

2023.12.01. 09:30

Családbarát emlékhely lett a sárvári Nádasdy-vár

Az országban elsőként – két másik intézménnyel együtt – Családbarát Emlékhely díjat adományozott a sárvári Nádasdy-vár számára a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Egyesülete.

Polgár Patrícia

Balról Takács Zoltán Bálint

Forrás: VN/Takács-Reichardt Gabriella

Idén első alkalommal hirdette meg a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Egyesülete a Családbarát Emlékhely díjat, amellyel azokat az emlékhelyeket díjazzák majd, amelyeket a családok igényeihez igazodva alakítanak ki, ezzel vonzóvá téve őket a családok számára. A díjra az ország 24 emlékhelye nyújtotta be pályázatát (négy budapesti, 20 vidéki), és közülük választotta ki az öttagú zsűri azt a három emlékhelyet, melyek pályázatuk alapján kiérdemelték a díjat. 

A keddi budapesti sajtótájékoztatón a díjat Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, fővédnök, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója adta át. Az idén a budai várnegyed, az egri vár és a sárvári Nádasdy-vár érdemelte ki a zsűri döntése értelmében a Családbarát Emlékhely díjat. A Nádasdy-vár képviseletében Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ vezetője és Molnár Andrea programigazgató vette át az elismerő oklevelet és a hozzá tartozó gránittáblát, melyet a napokban a Nádasdy-várban helyeznek el. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a díj fővédnöke a díjátadón elmondta: köszöni a pályázó emlékhelyek eddigi munkáját. 

– Nagyon fontos, hogy tudjuk, honnan jövünk, ismerjük a múltunkat és a jelenünket, hogy a jövőnkre megfelelő választ tudjunk adni. Ebben iránymutatást tudnak adni a történelmi emlékhelyek, hogy a családokhoz még közelebb hozzák a történelmet – fogalmazott. Móczár Gábor a felhívással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a nemzeti emlékezet helyszíneit tudatosan közelebb szeretnék vinni általa nemcsak a fiatalabb generációkhoz, hanem a családokhoz is. 

Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ vezetője nagy örömmel vette át a Családbarát Emlékhely díjat. A Nádasdy Ferenc Múzeum tavaly kiérdemelte a Családbarát Múzeum címet, idén pedig a Nádasdy-vár mint emlékhely érdemelte ki a díjat. – Eger, Buda és Sárvár a magyar történelem fontos helyszínei, melyek fontos ívet húznak át, tengelyt képeznek az országon – fogalmazott, hozzátéve: minden programjukat úgy állítják össze, hogy a család minden tagja találjon magának kikapcsolódási lehetőséget a Nádasdy-várban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában