Fejlesztés

2023.12.14. 15:04

Nemzeti zarándokhely lehet a legnagyobb magyar kastélya

Nagycenken Ágh Péter az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, vasi országgyűlési képviselő adta át a felújított Széchenyi-kastélyt. A több, mint 3 milliárdos beruházás révén újjászületett az épület és új kiállítás is létesült.

Vaol.hu

Ágh Peter, Oláh Zsanett, Barcza Attila az átadáson

Forrás: VN

Ágh Péter lapunknak elmondta, hogy számára külön megtiszteltetés, hogy ő adhatta át a legnagyobb magyar otthonát. Mint mondta: mi vasiak több dologgal is kapcsolódunk Széchenyi Istvánhoz. Először is a család nemesi előneve Sárvár-Felsővidéki volt, amely a Rába parti városra utal. Másodszer Széchenyi István a szombathelyi liceumban érettségizett. Harmadszor pedig annak a Felsőbüki Nagy Pálnak az indíttatására ajánlotta fel egy éves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia létrehozására, aki Bükön van eltemetve. Nyugat dunántúliként büszkén állapíthatjuk meg, hogy ez a régió a XIX. század több nagy személyiségét adta a Hazának. Zala Deák Ferencet, Vas Batthyány Lajost, Győr-Moson-Sopron pedig Széchenyi Istvánt. Közös bizodalmunk, hogy mindazok, különösen a fiatalok, akik Nagycenkre fognak látogatni, Széchenyi példája megerősít majd abban, hogy tegyenek a Haza és Haladás ügyéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában