39 vasi generátor van

2023.12.03. 15:30

Hatezer órán át működött - Szélsőséges szezont zárt a jégkármérséklő rendszer Vas vármegyében

A mezőgazdasági mellett lakossági, állami és ipari területeket, létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd a 2018 óta működő, országos lefedettséget nyújtó talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer. A 39 vasi generátor idén több mint hatezer órát üzemelt.

Vaol.hu

Forrás: VN/archív

Fotó: Szendi Péter

A tavalyi rendkívül aszályos évet követően 2023-ban jelentősen több csapadék hullott térségünkben, többször alakultak ki heves zivatarok, amelyek esetenként jégesővel is párosultak, illetve villámárvizet eredményeztek. A jégkármérséklő rendszer védekezési időszaka szélsőségesen alakult idén – tájékoztatott érdeklődésünkre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Vármegyei Igazgatósága. 

Szupercellák okoztak viharokat 

Áprilisban és májusban nem jellemzően több jégveszélyes zivatar alakult ki, továbbá májusban a délnyugat felől érkező mediterrán ciklonok bőséges csapadékot hoztak a térségünkbe. Április 29-én délután szupercella haladt át Oszkón, ami rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jégesőt zúdított a településre. Júniusban az átlagosnál hűvösebb, csapadékosabb időben volt részünk, hevesebb zivatarok, szupercellák a hónap utolsó hetében okoztak több helyen károkat. Június 23-án a szentgotthárdi és körmendi járásban alakult ki jégveszélyes zivatarfelhő. Július időjárása meglehetősen szélsőségesen alakult, hiszen hetente követték egymást a heves zivatarok, felhőszakadással, jégesővel, néhol villámárvizekkel, szupercellákkal kísérve. Több alkalommal határon túlról érkeztek szupercellák, viharos erejű széllel, jégesővel társulva. 

 

Július 17-én Szombathelytől délnyugatra haladt el, majd Körmendet is elérte a szupercella, amelyet borsó, cseresznye nagyságú jég kísért. A július második felében tapasztalható hűvösebb, csapadékosabb időjárás augusztus első hetére is jellemző volt, melyet az időközben érkező hidegfront tovább erősített. A hidegfrontot kísérő szupercellák augusztus 5-én rekordméreteket öltöttek, melyek mind kiterjedésükben, mind az elért magasságukban megmutatkoztak. A hónap utolsó részében forró, száraz időben volt részünk, záporok, zivatarok a hőséget sem mérsékelték. Szeptember első két hetében folytatódott a száraz, csapadékmentes időjárás, az országban sehol sem alakultak ki zivatarok, így a generátorok üzemeltetésére sem volt szükség ekkor. A száraz időszakot néhány, fronttal érkező jégveszélyes zivatar szakította meg egy-egy napra szeptember végéig. 

Mindenhol be kellett kapcsolni 

Vas vármegye hét járásában összesen 39 generátor működik, ezek idén összesen több mint hatezer órát üzemeltek – a legtöbbet a szombathelyi, a legkevesebbet a kőszegi járásban. A bekapcsolások száma átlagosan 38 volt Vasban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiépített rendszerben az ország 986 pontján üzemelnek talajgenerátorok, amelyekből 767 manuális, 219 pedig automata. Ezeket a készülékeket az idei április 15. és szeptember 30. közti védekezési szezonban 96 napon kellett összesen 176 639 üzemórára bekapcsolni az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában