Ünnep

2023.12.25. 07:00

Ikervár első írásos említésének 950. évfordulóját ünnepelték

Geminum Castellum, azaz Ikervár első írásos említésének 950. évfordulóját ünnepelték meg szombaton, az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Házban. Ezúttal kiállítással és konferenciával adóztak a jeles évforduló előtt.

Vaol.hu

Fotó: Benkő Sándor

A rendezvény kezdetén Pásti József, a művelődési ház igazgatója elmondta: nem véletlen az ünnepség szokatlan időpontja, ugyanis Salamon király 1073-ban karácsonykor tartózkodott Geminum Castellumban. Szavait követően Fehér Ferenc polgármester a település történetét elevenítette fel röviden a megjelentek számára, majd V. Németh Zsolt, miniszterelnöki biztos, Ikervár országgyűlési képviselője méltatta az ünnepet. - Az itt élők nem csak azokat a lábnyomokat szeretnék végigkövetni, amiket ők hagytak életük során, de azokat is, amelyeket az előttük járók hagytak. Különösen azokat, amelyek elég mélyek voltak ahhoz, hogy ösvényeket fektessenek le és átrajzolják Ikervár útját is. Az Ikerváriak szeretik tudni, hogy nem súlytalanul, gyökértelenül vannak itt az országban, hanem régre visszanyúlóan, kiérdemelten – fogalmazott beszédében. Végül a Vármegyéről vármegyére című – a Kossuth Rádió, a képviselő kezdeményezésére megvalósult műsora alapján készült – könyvet ajándékozott Fehér Ferenc számára. A kiadványban egyedüli módon Ikervárról két történet is olvasható.

 

Szavai után Marton Ferenc Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt, majd átadta a polgármesternek a közgyűlés által adományozott emléklapot.

Ezt követően jutalmazták a Salamon király karácsonya Ikerváron című képzőművészeti pályázatra nevezett alkotókat. Műveiket Koszorús Ödön fegyverkiállításával együtt a művelődési ház galériáján tekinthették meg, utóbbit maga a gyűjtő mutatta be a nagyközönségnek.

A délután derekán Ikervár története az Árpád-kortól a Nádasdy-családig címmel tartottak konferenciát, melyen dr. Kiss Borbála történész, dr. Kis Gábor régész és dr. Bagi Zoltán Péter Phd. győri levéltár igazgató elevenítették fel a település múltját.

Az ünnepség szentmisével és adventi agapéval zárult a Szent György templomban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában