Hagyomány

2023.12.31. 14:14

Kocogva-bolondozva köszöntek el az óévtől – Minden eddiginél többen voltak a kőszegi szilveszteri futáson - fotók

Az év utolsó napján a 11 órai harangszóra és pezsgődurranásra rajtolt el a hagyományos jelmezes kocogás, amelyre az idén is várták a vállalkozó kedvűeket, családokat, mindenkit, aki vidáman és sportosan tervezte az óévbúcsúztatót.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

A kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület színes-hangos csapata érkezett elsőnek a Jurisics-vár udvarára a tavaszt idéző napsütésben. Gombai János edző összeszámolta, 18-an vannak: a legfiatalabb, Zsivány 1-es becenevet kapott fiúcskától kezdve versenyzőik és hobbistáik is csatlakoztak a kocogáshoz. Jegesmedvét, angyalkát, műtőssegédet, otthonkás asszonyt is láttunk közöttük.

Ahogy közeledett a rajt időpontja, egyre csak gyűltek a maskarás sportbarátok – ki Mikulásnak, ki mókusnak, madárijesztőnek, tündérnek, bohócnak, mexikóinak öltözve. A népes Kondics-családot szólítottuk meg, akik ki nem hagynák az óévbúcsúztatót. Már év közben kigondolták, hogy skót dudás, Pocahontas- és kalózjelmezbe bújnak majd, árulta el a családfő, akinek skót dudáját a skóciai útjukon szerezték be. Nagyné Burka Valéria, Vágvölgyi Irén és Kranauerné Kati apácajelmezben vártak az indulásra, amit kifejezetten erre az alkalomra varrattak. Rengeteget kerékpároznak, túráznak, más években a balatonlellei vagy a lenti szilveszteri futógálára utaztak, most a kőszegi kocogásra szavaztak.

Még az utolsó pillanatban is futottak be jelmezesek a várba, hogy onnan Pócza Zoltán, a szervező Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója pezsőpukkantására és nagy tülkölésre továbbfuthassanak. A nagyjából egy kilométeres távon érintették a Fő teret, a Fekete-kertet, a belváros nevezetességeit, végül visszatértek a várudvarba.

A legjobb jelmezeket díjazták, de mindenkinek járt ajándék a részvételért. Közös koccintással ért véget az esemény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában