Kijáró

2023.12.14. 12:04

Koronavírus Burgenlandban: több fertőzés, mint valaha

Jelenleg Ausztria-szerte és Burgenlandban is több a koronafertőzés, mint valaha. Ezt mutatják a szennyvízvizsgálatok. Burgenlandban a múlt héten több mint 1400 ember volt betegszabadságon Covid miatt. Még többen voltak otthon influenzaszerű fertőzésekkel.

Vaol.hu

Forrás: ORF

Sokkal alacsonyabb volt azoknak a száma, akiknek valódi influenzával kellett ágyban maradniuk. A magas szintű betegszabadság komoly kihívások elé állítja a vállalatokat és az iskolákat. A kismartoni  (Eisenstadt) Wolfgarten gimnáziumban nemcsak a diákok betegeskednek, hanem a tanári kar is. A közelmúltban összesen 37 pedagógusból 14 volt betegszabadságon egy napon, azaz több mint egyharmada - írja az ORF.

Néha nehézkessé válik az iskola működésének fenntartása – mondta az iskola igazgatója, Andrea Berger-Gruber. „Aki beteg, az beteg, és meg kell gyógyulnia. A többieknek gondoskodniuk kell a működés fenntartásáról” – mondta az igazgató.

Hasonló a helyzet az Eisenstadt Kurzwiese középiskolájában is. „Ezt erősen észrevettük múlt hétfőn. Tíz kolléga lett beteg. Hosszan tartó betegszabadságunk is van, és voltak influenzafertőzések, influenza, de koronaesetek is” – mondta a Kurzwiesen középiskola igazgatója, Karin Rojacz-Pichler.

Sok vállalat jelenleg megnövekedett munkaerőkieséssel néz szembe, ilyen például a Leier építőanyag-gyártó cég. A betegszabadság valamivel több mint felét a korona okozza. Ezek azonban „ártalmatlan esetek” két-három napos ágynyugalom mellett. Egy hét elteltével a legtöbben újra munkába álltak – mondta Thomas Ebner ügyvezető igazgató.

Az Osztrák Egészségbiztosítási Pénztár (ÖGK) rendelkezik a betegszabadság statisztikai hátterével.

 „Ha összehasonlítjuk Burgenland tavalyi számait ugyanabban a hétben az ideivel, akkor határozottan több mint kétszer annyi Covid-betegünk van, mint korábban” – mondta Andreas Krauter, az ÖGK főorvosa. A múltban a fertőző betegségek, például az influenza és az influenzaszerű fertőzések hagyományosan a hideg évszakban fordultak elő. A Covid most „harmadik partnerként” csatlakozott hozzánk – mondja Krauter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában