Izik, dürmelik, képírás

2023.12.06. 08:46

Kovács József néhai esperes könyvét mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Kercaszomor Önkormányzata, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Vas Megyei Honismereti Egyesület és a Vasi Múzeumbarát Egylet szervezésében Szombathelyen is bemutatták Kovács József Izik, dürmelik, keresztény képírás című kötetét, amelyet a szombathelyi származású katolikus esperes születésének 90. évfordulójára adtak ki.

Tóth Judit

Tornyos Jázmin, Soós Kálmán, Kapornaky Sándor

Fotó: Unger Tamás

A könyv bemutatóján dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató bevezetője után Kapornaky Sándor, Kercaszomor polgármestere mutatta be a Kercaszomor Értéktára sorozat korábbi kiadványait. Kovács József tudós pap könyvéből Lugossy Piroska olvasott fel, kiemelten az Izik című, néprajzi gyűjtéseket tartalmazó fejezetből. Elhangzott: a dürmelik (törmelék) című fejezetben az ünnepekkel, a közelgő adventtel és karácsonnyal kapcsolatos hagyományokról lehet olvasni. Soós Kálmán, a Fortissimi Alapítvány elnöke Kovács József életútját tárta a nagyközönség elé. A kötet Kovács József tudós pap tanulmányait, gyűjtéseit tartalmazza, többek között a veleméri templom freskóiról és a magyar Szent Korona ikonográfiájáról írt értekezéseit, valamint az őrségi szájhagyományt őrző szöveg- és kottagyűjteményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában