A nap kérdése

2023.12.21. 07:00

Mennyit költenek a szombathelyiek a karácsonyi időszakban? - megkérdeztük az utca emberét - videó

Az ajándékozás is szerves részét képezi a karácsonyi ünneplésnek; kíváncsiak voltunk, idén mennyit szánunk az ünnepi kiadásokra?

Gáspár Eszter

Az ékszerbolt kirakatából is beveszik a vásárlónak, ha megtetszik neki valami

Fotó: Szemes Dániel

A tavalyinál 11 ezer forinttal többet, átlagosan 71 ezer forintot terveznek karácsonykor költeni a magyarok, idén az ajándék ára kevésbé fontos szempont – derül ki a Világgazdaságból. Legnépszerűbb ajándékok a játékok, a ruházati és az elektronikai cikkek, és a vásárlók tudatosan keresik a kedvezményeket, akciókat. A válaszadók átlagosan hat embernek vesznek ajándékot karácsonyra, elsősorban közvetlen családtagjaiknak. Az ajándékokra szánt összeg átlagosan 71 ezer forint, ami az inflációt is figyelembe véve nagyságrendileg hasonló, mint a tavalyi 60 ezer forint. Azok száma, akik költségeik csökkentését tervezik karácsonykor, 38-ról 29 százalékra csökkent az előző évhez képest. 

Játékokra költünk a legtöbbet 

Az idén karácsonykor átlagosan 15 500 forintot költenek játékra a magyarok az online üzletekben és 12 ezer forintot a hagyományos áruházakban, tudtuk meg a Játékkereskedelmi Kft. felmérése alapján. Az átlagos kosárérték 3,5, illetve 10 százalékkal haladja meg a tavalyit – közölte a cég az MTI-vel. Az összes ajándékra a cég kutatásában résztvevők 35 százaléka 40–80 ezer forint közötti összeget, 20 százaléka pedig 80 ezer forintnál is többet áldoz. 

Az internetes vásárlás még mindig felívelőben 

Az internetes vásárlás még mindig felfelé ívelő fázisban van, idén 16 százalékkal nőtt az online tranzakciószám. A felmérés alapján minden második 14 éven aluli gyermek több mint 3 ajándékot fog kapni idén karácsonyra, leginkább játékot, könyvet és ruhát. A legnépszerűbbek idén a kreatív, fejlesztő és társasjátékok, de az építőjátékok, az autók, a kirakók, a babák is közkedveltek.

Megkérdeztük a járókelőket 

Karácsony hetében a legtöbb ember csak az utolsó simításokat végzi. Megvették a karácsonyfát, az ajándékokat, a csomagolópapírokat. A karácsonyi menü alapanyagainak nagy részét is már beszerezték. Arra voltunk kíváncsiak, vajon idén mennyit szántak az ünnepi kiadásokra? A karácsony jelentős többletköltséggel jár, a szűkebb családi körnek szoktunk ajándékot vásárolni, ez körülbelül 150 ezer forint – mondta el nekünk Gyurán Nikoletta.

 – Gyerekeknek mindenképpen veszünk ajándékot, most már 10-15 ezer forint per fő alatt nem lehet megúszni a karácsonyt. Ebben a hónapban az ajándékokon kívül 100 ezer forinttal biztosan többet költünk – árulta el Zámborszki Tünde. Az általunk megkérdezettek átlagosan 100-150 ezer forintból igyekeznek megúszni a karácsonyi ünnepeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában