Jubileum

2023.12.01. 18:05

Ötven éve három hónap alatt épült fel a körmendi Bóbita Bölcsőde - az alapítás évfordulóján ünnepséget tartottak - fotók

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a körmendi Bóbita Bölcsőde.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A jubileumi ünnepségre meghívást kaptak a bölcsőde korábbi vezetői és dolgozói, akik szép számmal elfogadták a meghívást a jeles alkalomra. A vendégeket - az óvodások műsora után - Kőházyné Fasching Anikó, a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője köszöntötte. Mint mondta, a város és környéke meghatározó intézménye, a Bóbita Bölcsőde 1973. december 3-án nyitotta meg kapuit. A Vas Népe másnapi számában ezt lehetett olvasni: Körmend nagyközségben bölcsőde épült. Akkoriban mindösszesen három hónap alatt készült el a bölcsőde a költségvetési üzem dolgozóinak jóvoltából, de rengeteg szülő és diák társadalmi munkája is hozzájárult a gyors építkezéshez. 

A nagyközség tizenegy intézménye és üzeme mintegy 3,5 millió forinttal járult hozzá a költségekhez, amely negyven férőhelyes bölcsőde felépítését eredményezte. Az indulásnál dr. Szabó Erzsébet főorvosnőt, Lesznik Katalin vezető védőnőt és Eredics Tamásnét kérték fel a kettes számú bölcsőde vezetésére és elindítására. Abban az időben még működött a Hunyadi úti, egyes számú intézmény is, ami a későbbiekben bezárta kapuit. Kilenc szakképzett gondozónő, egy szakácsnő és kilenc technikai dolgozó látta el a feladatokat, a bölcsődeorvos naponta látogatta az intézményt. Az első időkben dr. Németh Jenő, később dr. Bécsi Zsuzsanna felügyelte a kisgyermekek egészségi állapotát. A bölcsőde előbb tanácsi intézményként működött, majd önkormányzati fenntartású lett, később a körmendi kórházhoz csatolták, jelenleg pedig a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Bölcsőde része - mondta az intézményvezető, majd az elmúlt évek felújításait sorolta.

Az ünnepségen köszöntötték a bölcsőde korábbi vezetőit: Eredics Tamásnét, Csernyik Istvánnét, Mikos Dezsőnét, Bősze Lászlónét, Tarr Piroska Ágotát és Vadász Máriát.

Eredics Tamásné 1973-tól 1993-ig volt az intézmény vezetője, aki múltidézése során számos érdekességet villantott fel a bölcsőde félszáz éves történetéből.    

Bebes István, Körmend polgármestere hangsúlyozta: ötven év nagy idő, különösen ebben a folyamatosan változó és egyre gyorsuló világban, ezért kell, hogy legyen állandóság az életünkben, amihez mindig vissza tudunk nyúlni. A Bóbita Bölcsőde ezt a folytonosságot képviseli Körmend történetében, a városban élő családok zöme kapcsolatban volt valamilyen módon az intézménnyel. A polgármester Steigervald Krisztián generációkutató szavait idézte: A gyermekkori élmények a legerősebbek, jellemzően ezek határozzák meg az alapszemélyiséget.  - Ez a mondat eszünkbe juttathatja, hogy gyermekkorunktól felnőtté válásunkig melyek voltak azok a hatások, amelyek értek bennünket - tette hozzá.

A jubiláló Bóbita Bölcsődében jelenleg 48 kisgyermek nevelése folyik, az intézmény vezetője Tóth-Pantali Mónika. 

Az évfordulóra szervezett ünnepségen felléptek a Körmendi Alapfokú Zene- és Táncművészeti Iskola tanárai, valamint a Városi Vegyeskar tagjai. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában