Interjú

2023.12.28. 14:05

Vámos Zoltán főispán az e-közigazgatás fejlesztéséről, a feladatokról: ha hidakat akarunk építeni, ismernünk kell egymást

Ahogy eddig, az új esztendőben is azért dolgozunk majd, hogy az állampolgárok színvonalasan, korszerűen, egyszerűen intézhessék mindennapi ügyeiket. Kollégáink az elmúlt évben bebizonyították, a nehéz időkben is lehet rájuk számítani, ezt a bizalmat tovább szeretnénk szolgálni – mondta Vámos Zoltán főispán a lapunknak adott évértékelőjében.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

– Jelentős kihívásokkal kellett szembenéznünk a most magunk mögött hagyott esztendőben, de a közel 1200 munkatársunk kitartásának, elkötelezettségének és szakmai felkészültségének köszönhetően 2023-ban is biztosítani tudtuk a magas színvonalú területi közigazgatási feladatellátást a vármegyében – kezdte Vámos Zoltán főispán, aki emlékeztetett: – Köszönettel tartozunk a májusban nyugdíjban vonult Ágh Ernőné főigazgató és Popovicsné Dr. Tisza Edit igazgató asszonynak, akik több évtizedes közszolgálati tevékenységükkel, magas fokú elhivatottsággal végzett, kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak Vas vármegye fejlődéséhez. 

A Szentgotthárdi Járási Hivatalt megalakulása óta vezető dr. Orbán István május közepétől igazgatóként, majd október 15-től már főigazgatóként segíti a kormányhivatal munkáját. A főispán hangsúlyozta: – A szolgáltató állam és az ügyfélbarát közigazgatás mélyreható szervezetében fontos feladatokat lát el a vármegye tizenkét kormányablaka, ahol idén november végéig 315 989 ügyfél 365 014 ügyet intézett. A kormányablakok többségében már elérhetőek a mesterséges intelligenciával támogatott, érintőképernyős önkiszolgáló, úgynevezett MIA-pontok. 

Így ügyintézői beavatkozás és sorban állás nélkül lehet meghatározott ügyeket, például vezetői engedély és személyi igazolvány pótlását, intézni. A tapasztalatok szerint egyre többen és egyre szívesebben használják a közigazgatás digitális ügyintézési platformjait. Cél, hogy a jövőben az ügyintézés tovább egyszerűsödjön, az e-közigazgatást továbbfejleszszék. Az idei évben bevezetett e-bejelentő után már készülnek az ingatlan-nyilvántartás digitalizációjára, amelynek köszönhetően csökken a földügyi eljárások átfutási ideje és költsége Magyarországon. 

– Elkötelezett vagyok abban, hogy a kormányhivatal hatékony részt vállaljon a vármegye gazdasági fejlődésében, az állampolgárok életkörülményeinek javításában. Amennyiben valóban hidat akarunk építeni, ismernünk kell egymást, egymás céljait. A párbeszéd erősítése érdekében a következő évben a kormányhivatal fórumokat szervez majd a helyi gazdasági szereplők számára a személyes és a virtuális térben egyaránt. Mindennél fontosabb, hogy az itt élő emberek, az itt működő vállalkozások számíthassanak ránk. Erős Vas vármegye elképzelhetetlen erős Vas vármegyei vállalkozások nélkül – fogalmazott a főispán. Vámos Zoltán szólt arról az ősszel zárult két gazdaságfejlesztési programról is, amelyekkel a hazai vállalkozások versenyképességének fokozását és a teljes foglalkoztatás elérését tűzték ki célul.

 A 2015-ben indult projektek több mint 8,5 milliárd forintos támogatást és szolgáltatást nyújtottak, ezzel közel 9000 embert értek el. A nyári diákmunkaprogramnak köszönhetően pedig csak 156 munkáltató 400 diáknak adott munkát idén. – A kormányhivatal az önkormányzatok törvényességi őre. Kiemelten fontos számunkra, hogy az ügyfelek megelégedésén túl az önkormányzati és államigazgatási szervezetekkel is kiváló együttműködést alakítsunk ki – húzta alá Vámos Zoltán. 

Ezért a pandémia miatt megszakadt értekezési formát az idén újraélesztették, a jövőben pedig legalább évente két alkalommal terveznek személyes találkozót a vasi jegyzőkkel. Mint mondta, nem várt eseményekkel is szembe kellett nézniük az idei évben. Augusztusban a vármegyében a Rábán és vízgyűjtőin ijesztő árhullám vonult végig; bajban mutatkozik meg igazán, kire számíthat az ember, valódi összefogás bontakozott ki Vasban: mindenki segített, ahol tudott, és ott tette a dolgát, ahol a leginkább szükség volt rá. A „kötelező feladatok” mellett 2023-ban a társadalmi szerepvállalásra is nagy figyelmet fordított a Vas Vármegyei Kormányhivatal.

 Rekordrészvétel mellett zajlott a 25. Pályaválasztási és Képzési Kiállítás, a Zöldebb Vas Vármegyéért faültetési programot Uraiújfaluban kezdték, jövőre két helyszínen folytatódik a kezdeményezés. A Te Szedd! akció keretében tavasszal vármegyeszerte 382 munkatársuk gyűjtötte a szemetet, továbbá szép számmal vettek részt a Kormánytisztviselői Véradó Heteken, hozzájárulva a mindennapi gyógyítás, életmentés sikerességéhez. Év végén jótékonysági süteményvásárt szerveztek, a befolyt jelentős összeget Erdélyi Rolika gyógykezelésére ajánlották fel. A karácsonyi cipősdoboz-akcióval pedig a vármegye gyermekotthonaiban élőket ajándékozták meg. 

– Hálás vagyok valamenynyi munkatársamnak az egész éves helytállásért, idén is bebizonyították, hogy a vasi emberek számíthatnak rájuk. Az ügyfélként hozzánk fordulóknak köszönöm a bizalmat, ezért dolgozunk nap mint nap, és ezt fogjuk szolgálni 2024- ben is – zárta gondolatait Vámos Zoltán főispán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában