Sok boldogságot!

2024.01.04. 17:27

A századik születésnapon - Márkus Magdolnát otthonában köszöntötte az önkormányzat

Családja körében köszöntötte Fehér László polgármester és Farkas Gábor jegyző Márkus Magdolnát 100. születésnapja alkalmából. Magdus néni az életéről is mesélt vendégeinek az új év első munkanapján.

Ölbei Lívia

Középen Márkus Magdolna, mellette balra Fehér László és Farkas Gábor

Forrás: Giczi Sándor

Márkus Magdolna 1923. december 29-én látta meg a napvilágot Nemeskeresztúron. Szülei második leányaként érkezett, később még két húga született. A vasi falu – amely egészen harmincéves koráig Magdus néni otthonául szolgált – kulturális életére, családias hangulatára mindmáig szeretettel emlékszik vissza. A Magyar Nemzeti Bank munkatársaként naponta ingázott Nemeskeresztúrról Celldömölkre. Végül pedig – hetven éve – Celldömölk lett az otthona. Az elemi iskolát szülőfalujában, középiskolai tanulmányait levelező tagozaton, Pápán végezte el, közgazdasági ismereteket tanult. Rátermettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy már 16 éves korában lehetősége adódott a nemeskeresztúri körjegyzőségen dolgozni. A celldömölki munkahelyet aztán szombathelyi váltotta, ahol egészen 1978-as nyugdíjba vonulásáig dolgozott.

Ugyanakkor ezt követően sem tétlenkedett: nyugdíjasként éveken át részt vett a celli művelődési központ életében, természetesen gazdasági területen. A háború árnyékában vőlegényét fiatalon elvesztette – erre még most is könnyes szemmel emlékezik vissza, házasságot később sem kötött. Magányos mégsem volt soha, hiszen testvére gyermekei, valamint az ő családjuk igazán közel állnak szívéhez. Decemberben visszatérhetett szülőfalujába is, ahol népes családi körben ünnepelhette meg a jeles évfordulót. 

Márkus Magdolna az élő bizonyíték a divatos mondásra, miszerint a „kor csupán egy szám”: 100 évesen sem tétlenkedik, verseket ír, olvas – szellemi és fizikai frissessége bámulatra és (valljuk be) némi irigységre méltó, vágyott példa a fiatalabb generációknak. Magdus nénit január 2-án celldömölki otthonában Fehér László, a város polgármestere és Farkas Gábor jegyző köszöntötték századik születésnapja alkalmából: kívánva Márkus Magdolnának a boldog születésnap mellé jó egészséget, boldog, békés, tevékeny új évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában