Hasznos és szép

2024.01.03. 10:31

A váti madárbarátok madárgyűrűzéssel búcsúztak az évtől: négy óra alatt nagy sikert értek el - fotók

Madárgyűrűzéssel búcsúztatta az óévet a váti Madárbarát Kör. A program során négy óra alatt összesen nyolcvanhat madarat fogtak.

Polgár Patrícia

Fotó: © Cseh Gábor

Bakler-Szigeti Ibolya, a klub alapítója elmondta: a madárfogó hálót a település központjában, a kör által használt etetőnél húzták ki, a madarak gyűrűzésében Kovács Patrik madárgyűrűző és Somogyi Csaba terepmadarász volt a segítségükre. Az etetőt egyébként 2022-ben helyezték üzembe a madárbarátok, az etetést tavaly novemberben kezdték meg benne. 

Ibolya hozzátette: a klub tevékenysége egyre szélesebb körben ismert, így már nem csupán vátiak látogattak el hozzájuk: a harminchét résztvevő között a falubelieken túl még Mersevátról is érkeztek olyanok, akik szerették volna megcsodálni a látványos programot. A madarászok által felállított háló segítségével egy délelőtt alatt összesen nyolcvanhat példányt tudtak fogni. A legnagyobb részben széncinegéket (negyvenégyet) és zöldikéket (tizenhetet) fogott meg a háló, de láthattak még kék cinegéket, mezei és házi verebeket, csízeket, tengeliceket, valamint egy-egy példány meggyvágót, erdei pintyet és vörösbegyet. 

A madarakat a gyűrűzés után a szakemberek természetesen elengedték, szabadon élhetik tovább az életüket – és ha szerencsénk van, hosszabb-rövidebb ideig gyönyörködhetünk bennük. Csak alkalomadtán és számukra észrevétlenül hasznos és fontos információkkal szolgálnak az ember számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában