Költségvetés

2024.01.28. 10:00

Büki büdzsé: 11 milliárd a főösszeg

A képviselő-testület első körben megtárgyalta a város 2024-es költségvetését. A főösszeg 11,2 milliárd forint, a városvezetés a nem tervezett kiadásokra 675 millió forint tartalékot különített el.

Horváth László

Forrás: VN

A tervek szerint februárban fogadja el a képviselő-testület Bük idei költségvetését. Dr. Németh Sándor polgármester ismertette a főbb számokat. – Az idei főösszegünk 11,2 milliárd forint. A képet kissé árnyalja, hogy ebből az összegből idén a 4,8 milliárd forint állami támogatást célzottan a víziközmű-fejlesztésre fordíthatjuk. 

A fennmaradó 6,4 milliárd forint is tekintélyes pénz, ilyen nagy költségvetésünk még sosem volt. A városvezetés és a testület dolga, hogy felelősen gazdálkodjon ezzel a pénzvagyonnal. Olyan beruházásokat, fejlesztéseket indítsunk el, amelyek hosszú évekre – a politikai ciklusokon is átívelve – a városlakókat szolgálják. 

Megtudtuk mindemellett, hogy iparűzési adóból az idén 1,3 milliárd, idegenforgalmi adóból 300 millió, építményadóból pedig 60 millió forint bevételre számít az önkormányzat. Az egy főre eső adóerősség alapján Büknek 464 millió forint szolidaritási adót kell megfizetnie. A nem tervezett kiadásokra 675 milliós tartalékot képeznek a költségvetésben. Az önkormányzati feladatfinanszírozásra az államtól a tavalyihoz képeset 70 millióval többet, 480 millió forintot kap a város.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában