Feljelentés

2024.01.26. 18:43

Fidesz: Nem szabad elbagatellizálni a szombathelyi karácsonyfa kidőlését

Feljelentést tehet a Fidesz a szombathelyi karácsonyfa kidőlése miatt – erről is szó esett a pénteki városházi sajtótájékoztatón.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN-archív

Mint arról korábban beszámoltunk: a viharos szélben kidőlt a karácsonyfa a szombathelyi Fő téren január elején. Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) kezdeményezte a közgyűlésen, tegyen feljelentést a polgármester foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A politikus szerint isteni szerencse, hogy nem történt tragédia. Javaslatát a baloldali többség nem támogatta. Elhangzott az is: más városokban is feldőlt a fa az orkánerejű szélben. 

 

Bármikor megismétlődhet az eset?

Lendvai Ferenc frakcióvezető-helyettes a pénteki városházi sajtótájékoztatón elmondta: komolytalannak érezték a polgármester válaszát, mi szerint ebben a szélviharban miért sétálgatott volna ott valaki. Lendvai Ferenc szerint a fa kidőlése komoly probléma, hiszen Szombathely szélcsatornában fekszik, így hasonló eset bármikor megtörténhet. Ezért kérték a történtek kivizsgálását, amitől a városvezetés sajnálatos módon elzárkózott. A politikus megerősítette: tervezik, hogy rendőrségi feljelentést tesznek az ügyben.

Csaknem 12 milliárdos iparűzésiadó-bevétel folyt be

A tervezettnél mintegy 2,3 milliárd forinttal több helyi iparűzésiadó-bevételre tett szert 2023-ban a szombathelyi önkormányzat. Csütörtökön módosították a város költségvetési rendeletét, a közzétett táblákban pedig látszik: a helyi cégek iparűzési adóként majdnem 11,9 milliárd forintot fizettek be az önkormányzat kasszájába.

- A városvezetésnek – ahol van egy pénzügyekért, költségvetésért felelős alpolgármester is – ekkora tévedést nem illik tennie – fogalmazta meg a Fidesz-KDNP közgyűlésen is szóvá tett kritikáját Lendvai Ferenc tegnap. Hozzátette: plusz-mínusz 1 milliárd forinttal illik megbecsülni egy város adóbevételét, hiszen nagyon sok mindent tudunk azokról a cégek, amelyek a városban tevékenykednek.

A jobboldali frakció kritikájára dr. Horváth Attila alpolgármester úgy reagált: - A kritika olyan szempontból érthető, hogy mi beállítottunk egy számot, ám a költségvetés elfogadásakor elmondtam, nagyon bízunk abban, hogy ennél több lesz. de van egy olyan pont, amikor a biztonság számomra a legfontosabb a történetben – húzta alá dr. Horváth Attila, aki szerint felelőtlenség lett volna, hogy ha miközben háború és gazdasági recesszió van, 11 milliárd forinttal számoltak volna ennél a tételnél 2023 elején. Rámutatott arra is: a tavalyi szigorú költségvetésnek köszönhetően 2024-ben 800 millió forintos útfelújítási programot tudnak megvalósítani.

A kampánytémák is előkerültek

Az útfejlesztési csomag kapcsán Lendvai Ferenc elmondta, amellett, hogy látják, az már a kampánycélokat szolgálja - ugyanúgy, mint az 1000 fa program folytatása –, tudják, milyen az utak állapota, ezért támogatták a program elfogadását. Bíznak azonban abban, hogy ezek a felújítások nem olyan minőségben történnek majd, mint a Rumi Rajki István utcában.

Téma volt a város címerének használata is. Lendvai Ferenc ezúttal arra mutatott rá: amíg ő vállalja, hogy Fidesz-tag, a baloldali politikusok az Éljen Szombathely Egyesület logója mögé bújnak, miközben mindegyikük egy pártban ül. MSZP-ben, Momentumban, LMP-ben, DK-ban, és nem merik felvállalni párttagságukat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában