Ausztria

2024.01.26. 09:04

Ingázók figyelem! - több traffipax lesz Bécsben

Bécs városa és a tartományi rendőr-igazgatóság kibővíti a gyorshajtók elleni küzdelmet. A következő években 40 új térfigyelő kamerát és 20 radardobozt szereznek be, amelyek költsége eléri a hárommillió eurót. Ezt a héten jelentette be Ulli Sima (SPÖ) illetékes városi tanácsos és Gerhard Pürstl tartományi rendőrfőnök.

Vaol.hu

Forrás: magyarok.orf.at

Ulli Sima a vonatkozó statisztikákra hivatkozott, amelyek szerint a gyorshajtás a halálos kimenetelű közúti balesetek fő oka. Aggasztó, hogy ez a szám – a gyorshajtók miatt – évek óta emelkedik. „A vakmerő párbajok és a szédítő sebességek a városközpontban, például a 160 km/h a Ringen, a közúti huligánok és az illegális utcai versenyek sajnos Bécsben is fenyegető valóságot jelentenek“ – idézték a közlekedési városi tanácsnokot - írja a magyarok.orf.at

Bizonyos útvonalakra összpontosítás

A hatékony ellenőrzés és a sebesség-ellenőrzés központi szerepet játszik ebben a küzdelemben. Ezért a rendőrségnek több kamerát és radardobozt kívánnak biztosítani. Gerhard Pürstl tartományi rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy a leendő eszközök „a legkorszerűbbek“ lesznek.

Ez elsősorban az önkormányzati úthálózat, különösen az „A“- kategóriás városi főutak ellenőrzésére szolgál. Bécs városa szerint a Belügyminisztérium, amely a sebességmérő kamerák többségéért felelős, elsősorban a országutak ellenőrzésére összpontosít. Az új radaros dobozokat ezért főként a város népszerű gyorshajtási útvonalain állítanák fel.

26 600 bejelentés az előző évben

Bécs városának tájékoztatása szerint ide tartozik a többi között a Triester Straße és a Gürtel, a Grinzinger Straße, a Höhenstraße és a Himmelstraße, vagy a Kahlenberg és a Heiligenstädter Straße parkolóhoz vezető bekötőutak, valamint a Ring, ahol gyakran tartanak spontán „utcai versenyeket“.

Az elmúlt évben több mint 26 600 feljelentést tettek gyorshajtás miatt, 154 esetben vonták be a vezetői engedélyt. „A gyorshajtás nem egy jelentéktelen szabálysértés. Ezért a jogalkotó az elmúlt években következetesen szigorította a súlyos gyorshajtásért kiszabható büntetéseket“ – mondta Pürstl, hozzátéve, hogy március 1-jétől a járműveket szélsőséges esetekben lefoglalhatják, vagy elkobozhatják.

Külön bűncselekményt követeltek

Német mintára Ulli Sima most hétfőn indítványozta a „tiltott gépjárműversenyzés“ külön bűncselekményének létrehozását, valamint az elektronikus járműadatok egységes leolvasását. Emellett köteleznék extrém gyorshajtás esetén a gépjármű tulajdonosát, saját költségén sebességhatároló eszköz beszerelésére. Valamint egy országosan egységes közigazgatási szabálysértési nyilvántartást is követelt a szövetségi kormánytól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában