Helyezzünk hangsúlyt a megelőzésre

2024.01.23. 06:59

Jön az influenza, még itt a Covid - Vas vármegye tiszti főorvosát kérdeztük az aktuális helyzetről

A covid mellett lassan dominánssá válnak az egyéb légúti vírusok, a tavalyinál erősebb influenzajárványra figyelmeztetnek a szakemberek. Az aktuális helyzetet értékelte és megelőzési tanácsokat is adott lapunknak Wächter Walter, Vas vármegye tiszti főorvosa.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ folyamatosan monitorozza az akut légúti fertőzéseket, a lakoság körében felbukkanó, terjedő vírusokat. Január második felében közel 25 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az országban, ez a szám meghaladja a járványküszöböt - mondta a tiszti főorvos. Hozzátette: a novemberben-decemberben magas intenzitással zajló járvány csúcsa tavaly az 50. héten volt, majd az év végi visszaesés után most újra emelkedő tendenciát mutat. Vas vármegyében 224,6 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak százezer lakosra vetítve január második hetében, hét nappal korábban ugyanez a szám 206,5 volt.

Wächter Walter szólt arról is, a Covid-19 már nem tekinthető világjárványnak, hanem sok más betegséghez hasonlóan helyileg, országonként változó mértékben okozhat egészségügyi problémát. Az omikron variánsnak egyébként magas a fertőzőképessége, azonban a betegség lefolyása egészséges felnőttek körében általában enyhe. Szakemberek úgy tapasztalják, a koronavírus bár már mutat egyfajta szezonális ingadozást, folyamatosan velünk van, most azonban az influenza és az egyéb légúti vírusok veszik át lassan a helyét. A tavalyinál erősebb influenzajárvány várhatóan március végig kitart.

 

A covid elleni védőoltás elsődleges célcsoportjai megegyeznek az influenza elleni védőoltás célcsoportjaival: a fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 év felettiek, a krónikus légzőszervi betegek, a szív- és érrendszeri-, illetve az anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, krónikus máj- és vesebetegek. Ajánlott a védőoltások felvétele a szociális intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig gondozott személyeknek; egészségügyi dolgozóknak és szociális intézmények dolgozóinak várandós- vagy gyermekvállalást tervező nőknek. A Moderna koronavírus elleni vakcinája online vagy telefonos időpontfoglalás alapján péntekenként felvehető a Markusovszky Kórház oltópontján, de e héttől várhatóan - amennyiben igénylik - újra elérhető lesz a háziorvosok számára is. A tiszti főorvos a megelőzés fontosságát hangsúlyozta. 

Emlékeztetett: fontos a gyakori kézmosás, a tüsszentési, köhögési etikett betartása, a gyakori szellőztetés, az időjárásnak megfelelő öltözködés. A szakemberek javasolják a tömegrendezvények, zsúfolt, zárt terek elkerülését, tömegközlekedés alkalmával pedig ajánlott a kesztyű - és járványos időszakban - a maszk használata. - A fizikai aktivitás, egészéges étrend erősíti immunrendszerünket. Vírusfertőzés esetén antibiotikum rutinszerű szedésének nincs értelme - hangsúlyozta Wächter Walter Vas vármegyei tiszti főorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában