Gyűjtemény

2024.01.09. 18:57

Kárándy József sportkönyvtárát már a Berzsenyi-könyvtár gondozza - fotók

A jövőben a Berzsenyi Dániel Könyvtár gondozza Kárándy József sportkönyvtárát. A gyűjtemény több mint 1100 könyvet és 107 dvd-t tartalmaz.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

- A férjem sokoldalú ember volt, érdekelte az olimpia minden ága. A Magyar Olimpiai Akadémia a 90-es évek elején indított egy mozgalmat, versenyeket hirdettek meg országszerte olimpiatörténettel kapcsolatosan. A férjem nagyon jó eredménnyel vett részt, s akkor találkozott azokkal az emberekkel, akikkel együtt megalapították a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületet - mondta el kérdésünkre Kárándy József özvegye, Kárándyné Bódis Gyöngyi, aki szólt arról is: időközben egyre csak gyűltek és gyűltek a sportkönyvek szombathelyi lakásunkban, végül tényleg egy könyvtárszerű állomány alakult ki. Kárándy József éppen 20 éve hunyt el. 

- A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke, Gál László 2022-ben keresett meg, hogy Kárándy József sportkönyvtár gyűjteményét be tudnánk-e fogadni megőrzésre és szolgáltatásra. Ekkor megkezdődött a tájékozódó munka, számba vettük: 1126 könyvről és 107 dvd-ről van szó, remek, unikális sporttörténeti dokumentumok - mondta el dr. Baráthné Molnár Mónika, hozzátéve: angol, német, francia, román, cseh, észt nyelvű anyagok is megtalálhatók a gyűjteményben. A különlegességek között említette az 1966-os kiadású német nyelvű Coubertin báró-féle olimpiatörténetet, 1932-es los angelesi olimpiáról készült német nyelvű kiadványt és a Magyar Olimpiai Akadémia évkönyveit is. A dvd-gyűjteményben Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület felvételei érhetők el: így a 70 éves Németh Pál köszöntéséről és a Halmay Kupákról szóló felvételek is megtalálhatók. A gyűjteményi listát a könyvtár honlapján lehet böngészni, abból beiratkozott tagként bárki kölcsönözhet, ugyanakkor néhány dokumentumot csak helyben lehet majd használni - tudtuk meg. 

Gál László, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke felelevenítette: az első Kárándy sportkönyvtárat 2005-ben a Hollán Ernő utcában, az Abbázia klubban nyitották. A Testnevelési és Sportmúzeum igazgatója, dr. Szabó Lajos 2009-ben komoly mennyiségű könyvet ajánlott fel, ami után Horváth Vilmos akkori elnök vette fel a kapcsolatot a szombathelyi egyetemi könyvtár vezetőjével, Barki Katalinnal. Így nyílhatott meg a második Kárándy József sportkönyvtár a felsőoktatási intézményben. Az egyesület vezetése fontosnak tartja, hogy Szombathelyen és Vas vármegyében maradjon a gyűjtemény, ezért döntöttek úgy, hogy gondozásával a Berzsenyi Dániel Könyvtárat bízzák meg. 

A gyűjteményt városi értékként nevesítette Tóth Kálmán, a szombathelyi közgyűlés sportbizottságának elnöke, rámutatva: azok számára, akik igazán érdeklődnek az ország sportmúltja iránt, számos praktikus és máig érvényes tudás fedezhető fel.

Az adományozási szerződést dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató és Gál László elnök írta alá.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában