Tragédia

2024.01.26. 20:12

Könnyek és emlékek

Megemlékeztek a huszonöt évvel ezelőtti busztragédia áldozatairól.

Vaol.hu

Emlékezők a mementónál

Forrás: Cs. Kovács Attila

 „Ez az a hely, ahol az ember emlékezhet. Emlékezhet arra a katasztrófára, ami ezen a helyen történt és a tizennyolc áldozatra” – mondta Josef Wallner, Deutschlandsberg polgármestere. Az osztrák városban huszonöt évvel ezelőtt magyar, jórészt kőszegi és szombathelyi diákokat szállító autóbusz szenvedett balesetet. A tragédia helyszínén emlékművet emeltetett Kőszeg városa. 

A két település tűzoltóságai által szervezett megemlékezésre várták tegnap a hozzátartozókat, barátokat. Sokan voltak: tűzoltók, akik annak idején a mentésben is segítettek. Civilek, akik azonnal felajánlották segítségüket. És persze a szülők, nagyszülők és testvérek, akiknek életük legszomorúbb napja 1999. január 24-e. Wallner polgármester kifejtette: önkéntes tűzoltóként ő is a helyszínen volt és azokat az órákat soha sem fogja elfelejteni. „Óriási összefogás volt azokban a napokban, hetekben. A hozzátartozóknak szállást biztosítottak míg a gyermekeik kórházban voltak és segítették őket mindenben. Gondozzuk az emlékhelyet, hogy legyen egy hely az emlékezéshez”. 

Magyarországot Szilágyiné Bátorfi Edit, hazánk ausztriai nagykövete képviselte. „Elképzelhetetlen az a fájdalom, amit egy gyermek elvesztése jelent. Hallottam a híreket és rettenet lett úrrá rajtam. Mély fájdalmat éreztem, ahogy sok más ezer magyar anya, apa, nagyszülő is. Az egész ország együtt gyászolt önökkel és most együtt emlékezünk.” 

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere most is megköszönte a mentésben részt vevőknek, hogy mindent megtettek a bajba került magyarokért. „Bár a szavak elfogytak, a köszönet szava örökre megmarad”– jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában