Megkondult a lélekharang

2024.01.22. 14:00

Kőszegért dobogó szívek utolsó nyughelye lesz - Átadták Kőszeg új köztemetőjét - fotók

Nyolcszáz millió forint értékű kormányzati támogatás eredményeképpen valósulhatott meg Kőszeg régóta esedékes fejlesztése: az új temető és a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése, amelyet szombaton adtak át ünnepélyesen.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Megkondult a lélekharang szombaton 14 órakor az új köztemetőben, és csak miután elhallgatott, kezdődött meg az ünnepség.Köszöntőjében Básthy Béla polgármester utalt arra, hogy már az 1990-es évek rendezési tervein megjelent a szándék, hogy temető jöjjön létre ezen a területen. Felidézte 2020 novemberét, amikor a Magyar Közlönyben megjelent a híre, hogy megépülhet a város új temetője. Nyolcszázmillió forinttal támogatta Magyarország kormánya a létesítmény kialakítását, amely mintegy két hektáron valósult meg a Rohonci utca és Lóránt Gyula utca által határolt területen.

Több mint egyévnyi előkészület után a munkaterület-átadások 2022 februárjában és májusában történtek. A támogatásnak köszönhetően a telken kiépült a teljes – épületen belüli és kívüli – infrastruktúra, úgy, mint a villamos- és ivóvízhálózat, szennyvízelvezetés, térvilágítás, csapadékvíz-elvezetés, belső közlekedési hálózat (szilárd burkolatú és kavicsos utak, gyalogutak) és a parkoló. A beruházás során felépült az összesen közel 670 négyzetméter alapterületű ravatalozó, a kereszt és a lélekharang, valamint a parkosítás részeként kialakították a temető parcellahálózatát, és megépült a területet körbevevő kerítés. Az új köztemető magas- és mélyépítési munkálatai a szerződés szerinti ütemben folytak, és 2022 decemberében befejeződtek. Azt követően még számos engedélyezési feladatuk volt, és megállapodást kellett kötniük az új üzemeltetővel, mondta a polgármester.

Arányos és a jelen kor szükségleteinek megfelelő méretű lett a köztemető. A ravatalozóépület, a harangláb, a kereszt méltók Kőszeg építészeti hagyományaihoz, emelte ki Básthy Béla, és emlékeztetett: a mostanival együtt már három sírkert működik Kőszegen. (A Temető utcai és a kőszegfalvai a másik kettő.) Megfogalmazta azt is, hogy a temetők létesítése mindig fejlődési határkövet jelentett a városban – az új létesítménnyel egy 21. eleji új jelet helyeznek el.

Beszédében Ágh Péter országgyűlési képviselő, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkáraemlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnökkel való 2020. januári, Kőszeg érdekében tett egyeztetése nyomán született az új köztemetőről szóló támogatói döntés is, az utak felújítására, parkolók létesítésére, az épített örökség, a templomok renoválására vonatkozóval döntéssel egyetemben. Mindeközben a régi temetőben is megújulhatott a Szent Vér kápolna. – Egy szakrális hely felszentelése történik meg, amely a méltó búcsú helye lesz, egyúttal a remény helye: a bennünk lévő hit és szeretet révén hidat képez majd az élők és azok közé, akik számára lezárul az élet földi szakasza – fogalmazott.

A folytatásban az egyházak képviseletében Kirner Antal Zoltán plébános és Baranyay Csaba evangélikus lelkész áldották meg az új köztemetőt és épületét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában