Ünnep

2024.01.28. 07:00

Megvalósítják a vépi gyerekek álmait – A Tudás Fája Közalapítvány megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelték - fotók

Huszonöt éve alakult meg a Tudás Fája Közalapítvány. Szombaton együtt ünnepeltek a művelődési házban az egykori és mostani tagok, támogatók és támogatottak, pedagógusok és gyerekek. A gála második felében Peter Šrámek adott koncertet.

Tóth Katalin

Forrás: Cseh Gábor

– Vép életében mindig fontos volt megfelelni az elvárásoknak, lépést tartani a fejlődő világgal, megtenni mindent a város lakóiért, fejleszteni a már meglevő infrastruktúrát, létrehozni újakat, melyek a felnőtt és gyermekközösségeket szolgálják. Ilyen szervezetként jött létre 25 évvel ezelőtt, a kiemelkedően közhasznú alapítvány. Létrehozói, megálmodói felelősséget éreztek gyermekeink sorsáért, tehetségük kibontakoztatásáért. Az alapítvány mögött közel három évtized alatt kimunkált szemlélet, sok gyakorlati tapasztalat halmozódott fel, amelyre folyamatosan épít – fogalmazta meg köszöntőjében Molnár Krisztina, az alapítvány elnöke, aki gyermekét, az iskola egykori tehetséges tanulóját, dr. Molnár Júliát kérte fel a gálára műsorvezetőtársának.

Ünnepi beszédében Kovács Péter polgármester elsőként Ágh Péter országgyűlési képviselő üdvözletét tolmácsolta. Majd felidézte az alapítvány létrejönnének történetét: az akkori polgármester, Varga Gyula támogatásával az önkormányzat hozta létre az iskola, a tehetséges tanulók segítésére. A hosszú évek alatt rengetegen jutottak anyagi támogatáshoz, az iskola olyan eszközöket tudott beszerezni az alapítvány által, ami segítette a tudás elmélyítését. A város pedig színvonalas rendezvényeket, neves fellépőket, igazi ünnepeket köszönhet a szervezetnek mondta. Hozzáfűzte: az alapítvány él és virágzik, ráadásul látszik a jövője is, amihez a vépiek anyagi támogatására is szükség van.

Figyelj rám! címmel a lelkes, kreatív és összetartó osztály, az 5.A-sok zenés-mozgásos produkcióját láthatta a közönség – Molnár Krisztinától igazgatói ajándékként egy jutalomnapot kaptak, amit arra fordíthatnak, ami boldoggá teszi őket. Majd a három gyermeket nevelő Vigh család zenélt és énekelt: megmutatták, milyen az, amikor egy hosszú, munkás iskolai napot közös dalolással zárnak.

Vigh Misa az iskola volt diákja, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium Mozgókép – és animációtervező szak első éves diákja kisfilmet készített az alapítványról. Miután levetítették, Molnár Krisztina megköszönte elődje, Horváth Zoltánné munkáját, és felsorolta az alapítók és a felügyelőbizottsági tagok nevét – mindenkiét, aki részt vett a kuratórium munkájában. S köszönetet mondott név szerint minden „kiváló embernek, vállalkozónak, cégnek” is, akik segítették, támogatták az alapítványt.

Szülői néptáncos műsorszám következett Pál András, Pál-Horváth Krisztina, Kispál Sándor és Kispál Tünde előadásában: a Mezőség falvainak tánchagyományából mutattak be ízelítőt. A Kispál-család arról a vidékről származik, Pál Andrásék pedig néptánctanítással foglalkoznak.

Nagyné Kovács Hajnalka iskolatitkártól és gyermekétől, Nagy Reginától Ornella Fiorini Lányomnak című írását hallottuk.

A próza után a 2023-ban Pedagógus Oscar Díjat nyert Pusztai Krisztinát szólította a színpadra Molnár Krisztina. Kollégáját úgy mutatta be: munkáját bearanyozza a humor. Lassan négy évtizede a vépi iskola tanítója, mindig nyitott a változásokra, lépést tart a szakmai kihívásokkal. Fáradhatatlan, ha a gyerekekről van szó, lelkesedése, lelkiismeretessége sok-sok év után is kitart.

Pusztai Krisztina már felnőtt, volt tanítványai közül hívott a színpadra olyanokat, akik 36 év alatt az élete részei lettek. Közösen énekelték: Múlnak a gyermekévek..

Reiner Dóra és Novák Tamás – két pedagógus, akiket összeköt a tánc – az iskola két tehetséges diákjával, Imre Pannával és Kovács Alizzal együtt léptek színpadra.

A rendezvény zárásaként koncertre hívták a közönséget: Peter ŠrámekSzlovákiából érkezett, a Rising Star című műsorral lett ismert. 2022 májusában megnyerte a Csináljuk a fesztivált műsort – a vépi színpadon sok más sláger mellett elénekelte a Lady „N”-t is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában