Felmérés

2024.01.06. 16:33

Nem érzik magukat megbecsülve a fiatalok a munkahelyeiken

Derült ki egy pénzintézet friss felméréséből, melyet fiatal felnőttek között végeztek tavaly szeptember 1. és 14. között. A vizsgálatban 300 fő vett részt, a minta összetétele reprezentálja a magyarországi 19-29 éves városi lakosság összetételét.

Csabai Bernadett

Forrás: Shutterstock

A munkahelyi megbecsültség és biztonság kérdését vizsgálta a K&H ifjúsági index legújabb felmérése. Az eredmények szerint a dolgozó fiataloknak fele érzi biztosnak a munkahelyét, csupán 11 százalékuk vallotta, hogy bizonytalan a jövője a munkaerőpiacon. Az eredmények azt mutatják, hogy az elmúlt fél évtized során a magyar fiatalok munkahelyi stabilitása csökkent, ugyanakkor a munkahelyi megbecsültségük nagyjából változatlan maradt.

A harmadik negyedévi felmérés szerint a válaszadók 51 százaléka látta stabilnak munkahelyét, ami szinte azonos az év második három hónapjával. A minta negyedét tették ki azok a fiatalok, akik rendkívül stabilnak érezték állásukat, míg 27 százalékuk inkább stabilnak, mint ingadozónak látta a foglalkoztatását.

Érdekesség, hogy Budapesten ez az arány 66 százalék, míg a vidéki kisvárosokban csupán 36 százalékuk érzi úgy, hogy biztos az állása. A legnagyobb csoportot a munkahelyük biztonságát átlagosnak érző fiatalok alkották, akik aránya meghaladta a 37 százalékot. A válaszadók mindössze 11 százaléka tartotta bizonytalannak a munkahelyi helyzetét.

Az elmúlt években bekövetkezett változások is beszédesek: 2017 és 2020 között a munkahelyüket stabilnak érző fiatalok aránya 63–71 százalék között mozgott. Azonban 2021 közepére ez a mutató 50 százalék környékére esett vissza, és azóta stagnál ezen a szinten.

A felmérés másik fontos aspektusa a fiatalok munkahelyi megbecsültségének érzete. Azok aránya, akik úgy érezték, eléggé vagy kifejezetten megbecsülik őket a munkahelyükön, 36 százalék. Ez a szám 2017 közepén ugyanennyi volt, majd 2023 harmadik negyedévére 39 százalékra nőtt. Azonban az utóbbi három hónapban csökkent a kifejezett megbecsültséget érzők aránya 18 százalékról 9 százalékra. Összességében a dolgozó fiatalok 42 százaléka mondta átlagosnak a munkahelyi megbecsülését, 12 százalékuk nem igazán, 6 százalékuk pedig egyáltalán nem érezte magát megbecsülve.

Az adatok alapján látható, hogy a munkahelyüket stabilnak és megbecsültnek érzők aránya az elmúlt egy évtizedben nagyjából hasonló dinamikával, egymással összhangban változott. Azonban 2023 második és harmadik negyedévének összehasonlításakor némi eltérés mutatkozik, ahol mindössze a válaszadók 9 százaléka érezte úgy, hogy kifejezetten megbecsülik a munkahelyén. Ez jelentős csökkenés az április-júniusi 18 százalékhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában