Együttműködés

2024.01.19. 13:00

Okleveles technikusképzés indul az ELTE és két technikum együttműködésével Szombathelyen és Sárváron - fotók

Az okleveles technikusképzésre vonatkozó együttműködési megállapodásokat írt alá az ELTE Társadalomtudományi Kar és a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum kettő technikuma, a Vas Vármegyei SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium és a Vas Vármegyei SZC Sárvári Turisztikai Technikum. A megállapodás középpontjában ezúttal a turizmus-vendéglátás ágazat áll.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ B épületének tanácstermében dr. Varga Imre, a szombathelyi ELTE Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója elmondta: már négy éve létezik Szombathelyen turizmus-vendéglátás egyetemi alapszak, ami egyúttal duális képzés, támaszkodva a Nyugat-Dunántúl jelentős gyógyfürdőire, szállodáira. Az építkezés következő állomása a két technikummal való együttműködés – ezzel Szombathelyen és Sárváron is lesz okleveles technikusképzés a turizmus-vendéglátás területén. Az odajáró diákok azon kívül, hogy színvonalas szakképzésben vesznek részt, okleveles technikusok lesznek: további ismereteket, kompetenciákat szereznek az egyetemmel közösen kidolgozott képzési program mentén. Egyenes útjuk vezethet az ELTE-re, amely 30 kredit értékben fogad el a technikumokban már teljesített tantárgyakat.

Az okleveles technikusképzés indításával kapcsolatban Lenkai Nóra rektori biztos úgy fogalmazott:az nagyban hozzájárul a térség gazdaságának élénkítéséhez, egyúttal a szellemi tőke erősítéséhez is. – Az egyik legfontosabb célunk, hogy a régió szellemi tőkéjét erősítsük, ehhez pedig gazdasági és iparfejlesztési elképzelések párosuljanak, hogy a régió a gazdaság és az ipar élénkítésével tovább tudjon fejlődni. Ékes bizonyíték erre a duális gépészmérnök képzésünk is, ahol már évek óta szimbiózisban működünk együtt partnervállalatainkkal és a közoktatási intézményekkel.

Újabb lépésnek nevezte a megállapodást a jó tanulók számára felkínálható igényes szakképzés palettáján Rettegi Attila, a szakképzési centrum főigazgatója.

Örömmel fogadták a lehetőséget, hogy együttműködési megállapodásaikat bővítsék a kereskedelem után a turisztika területére is, mondta dr. Sárayné Süle Gabriella, a Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum igazgatója. Hevér Mihályné, a Sárvári Turisztikai Technikum igazgatója is arról beszélt, szívesen kapcsolódtak be a programba: fontosnak tartják, hogy a helyi, térségi munkaerőpiaci igényeknek megfelelően legyen diákjaiknak lehetőségük a továbbtanulásra.

A középiskolák igazgatói, a szakképzési centrum vezetői – Szentgyörgyvári Róbert kancellár és Rettegi Attila főigazgató –, valamint az ELTE képviseletében dr. Varga Imre, Lenkai Nóra és Pintér Zsolt, az ELTE szombathelyi kancellári ügyek koordinációs igazgatója írta alá az együttműködési megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában