Film

2024.01.13. 20:57

Osztják a nagytilaji disznóvágásról szóló kisfilmet – szalmával perzseltek

Együtt címmel tette közzé a napokban a „Mentsük meg a baltavári templomot!” közösségi oldal és Horváthné Kántor Klára, Nagytilaj polgármestere azt a zenés videót, amely egy korábbi közösségi disznóvágást mutat be.

Vaol.hu

A felvételt gyerekek – Tancz Bálint és Bogdán Bianka készítették azzal a céllal, hogy rögzítsék a régi népszokást. A riportot Bogdán Józsefné Nyári Mária adta.

A gyerekek leírták, hogy disznóvágáskor az emberek hajnalban keltek, ledöfték a cocát, és szalmával perzselték, mert még nem volt perzselő. Amíg a szalma éget, egy kupica pálinkával koccintottak a malac tiszteletére. Filmre vették a rendfára húzott disznó szétbontását, a húsok és a belsőségek feldolgozását, a pogácsakészítést, a hurka- és kolbásztöltést, és hogy a napközbeni munka miként torkollott mulatságba este.

Leírták, hogy a régi szegénységben a disznó minden részét felhasználták, még a fejét is bedarálták a disznósajtba, és a megtisztított vékonybélbe töltötték a kolbászt, a hurkát. A rizst kukoricadara helyttesítette. Az asszonyok az összes húst lesütötték, és zsírban tárolták - megvolt tavaszig is -, mert még hűtő sem volt. Minden disznóvágás nagy családi program volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában