Hirtelen lezúduló eső

2024.01.07. 15:04

Öt ember rekedt egy barlangban Szlovéniában - a helyszínen barlangi mentők, búvárok és tűzoltók is vannak

A hirtelen lezúduló eső miatt bent rekedt öt ember a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlang (Krizna jama) egyik járatában; a helyszínen barlangi mentők, búvárok és tűzoltók is vannak, de a csoport csak akkor hagyhatja el az üreget, ha a vízszint csökken – írja az MTI.

Csabai Bernadett

Forrás: MW-archív

A Krizna-barlangban két vezető és három turista rekedt szombaton délután, miután a heves esőzések miatt a Bloscica folyó vízszintje megemelkedett, és már nem tudtak visszatérni a bejárathoz. A barlang látogatása csónakkal lehetséges, mivel a folyó átfolyik rajta. A mentőszolgálatokat riasztották, és az éjszaka folyamán búvárok elérték a csoportot, akik jól vannak.

Walter Zakrajsek, a barlangi mentőszolgálat vezetője elmondta az N1 szlovén hírcsatornának, hogy élelmet és ivóvizet vittek a rekedt embereknek, akik egy biztonságos helyre vonultak a barlangon belül. A kommunikáció nehezített, mivel 2400 méterre vannak a bejárattól. A vízszint csökkenését várják, de a kimentésük legkorábban hétfő este várható.

A mentőakcióban 35 barlangi mentő és 8 búvár vesz részt, 11 tűzoltó polgári védelmi tag segíti munkájukat. Vasárnap ismét lemerülnek, hogy fűtött menedéket készítsenek a csoportnak a barlangon belül. A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, smaragdzöld tavakkal és csak vezetett túrákra nyitva a turisták számára.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában