Hagyomány

2024.01.12. 13:06

Pálinkaverseny már tizenkettedszer

Az idén tizenkettedik alkalommal hirdetik meg a Vas Vármegyei nyílt pálinka- és Párlatversenyt, amelynek fővédnöke Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés Elnöke, védnöke Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács Elnöke, versenyigazgatója Krizl Edit okleveles pálinkamester. A verseny kiírója és rendezője a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület

Tóth Judit

Forrás: Unger Tamás

Palotás József, a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület elnöke a verseny kapcsán elmondta: nyolc kategóriában lehet nevezni, alma, csonthéjas, bogyó és vad termésű pálinkákkal, párlatokkal, szőlő és törköly pálinkával és párlatokkal, valamint ágyas pálinkákkal és egyéb pálinka, illetve párlat fajtákkal.

A nevezési lap a Vas Megyei bérfőzést végző szeszfőzdékben és a témafelelősöknél igénylehető, akár elektronikus úton is. A nevezési lap, valamint a fontos tudnivalók a verseny hivatalos honlapján a www.vasmegyeipalinkaverseny.huoldalon elérhetők.

Az indulóknak pálinka, illetve párlat fajtánként két palack mintát – 0,5 literes vagy 0,35 literes palackban - kell eljuttatniuk a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület által meghatározott címekre: az Agora Savaria Filmszínházban üzemelő kávézóba személyesen vagy - postán, illetve futárral - Nagy László manufaktúrájába, Egyházasrádócra. Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat. A minták eredetét igazolni szükséges. A minták beküldésére és átvételére nyitva álló határidő: január 24. (szerda) 9 óra, illetve január 31. (szerda) 16 óra. A nyilvános érzékszervi zsűrizésre február 2-án 12 órakor kerül sor az Agora Savaria Filmszínházban.

A verseny célja a pálinka, mint Hungarikum népszerűsítése, a versenyen résztvevő pálinkák, párlatok megmérettetése, a kulturált fogyasztás népszerűsítése, a minőség javítása a főzetők saját eredményeinek közlésén keresztül, valamint a pálinkával és párlattal kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása. A verseny meghirdetésének köre a Magyarországon innen és a határon túli kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők. Az eredményhirdetésre a XI. Vas Vármegyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérversenyen kerül sor Győrváron, február 10-én, szombaton 13 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában