Átadó

2024.01.10. 07:00

Püspöki áldással avatták fel Boldog Brenner János bronz mellszobrát a kámoni Krisztus Király Plébánián - fotók

"Lángoló szívű" Boldog Brenner János vértanú pap új bronz mellszobrát áldotta meg dr. Székely János megyés püspök a kámoni Krisztus Király Plébánián a vasárnap délelőtti szentmise után.

Tóth Katalin

Forrás: VN/Giefing Krisztina

A múlt év elejéig a templom egyik oldalán vastag törzsű, kiszáradt hársból faragott fa alkotás tisztelgett Boldog Brenner János élete előtt. A 2009-ben állított fa szobor azonban tönkrement. Ezután határozott úgy az Egyházközség képviselő-testülete és Bokor Zoltán plébános, hogy új szobrot készíttetnek. Amint Németh Attila világi elnöktől megtudtuk, tavaly nyáron felkeresték Brenner József nagyprépostot az új szobor ötletével, ő örömmel fogadta javaslatukat. Később a plébánián tett vizitációja alkalmával Székely János is támogatta elgondolásukat. A mellszobrot végül püspöki áldással avatták fel múlt vasárnap az ünnepi szentmise után, amit Székely János, Brenner József és Bokor Zoltán celebrált.

Hálásak Brenner József nagylelkű adományáért és köszönik a plébánia híveinek eddigi támogatását – hallottuk a világi elnöktől, aki hozzátette: a továbbiakban is szívesen fogadják még a felajánlásokat a szoborra.

Forrás: VN/Giefing Krisztina

A vértanú pap testvére 15 évig szolgált a kámoni Krisztus Király Plébánián: amellett, hogy anyagilag támogatta a szobor létrejöttét, a szervezésben is részt vállalt és végigkísérte az alkotás folyamatát, észrevételeivel segítette azt.

Boldog Brenner János mellszobrát Veres Gábor szobrászművész készítette. A torony oldalába, védett helyre került a zöld gránit talapzaton álló alkotás, a vértanú pap belső derűt sugárzó portréja, amely jellegében, méretében is illeszkedik a közelben elhelyezett Wass Albert-emlékműhöz. „Az ifjúságért adta életét” – az életrajzi adatokon kívül ez a felirat is szerepel a talapzaton.

Forrás: VN/Giefing Krisztina

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában