Programok

2024.01.30. 17:29

Rendhagyó órák, plakátkampány és kortesbeszéd - Hétfőtől péntekig tart a diákhét a Jurisich Miklós Gimnáziumban - fotók

Hétfőn a plakátolással kezdődött, pénteken az osztályok közötti vetélkedővel ér véget a nagy hagyományú diákhét a Jurisich Miklós Gimnáziumban. Különleges előadások, a diákigazgató-jelöltek kampánya színesíti a programot.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

 


Hajrá Boti! Hajrá Bandó! Szavazz a negyedévre! – ilyen és ehhez hasonló feliratok díszítik hétfő óta az iskola falait. Kedden folyosói kampányba csöppentünk az egyik óraközi szünetben.

Mielőtt a hetek, sőt hónapok óta a megmérettetésre készülő diákigazgató-jelöltekkel megismerkedtünk volna, Keszei Balázs igazgatót kérdeztük a diákhét hagyományáról.

– 1981-ben rendezték az első diákhetet a gimnáziumban. Az üzenete egy mondatban úgy foglalható össze: együtt vagyunk, és nemcsak a mindennapi munkában, hanem olyankor is, amikor lehetőség van más típusú tudás megszerzésére és a szórakozásra is. A diákhéten is van oktatás: ötből négy napon tanórákat tartunk, de ezek között rendkívüli órák is helyet kaptak. Hétfőn Kőszeg és környéke madárvilágáról, a németek kitelepítéséről, a török kultúráról, Tajvanról és a pénzügyi versenyekről is hallhattak előadást a diákjaink. Közben különleges foglalkozásokhoz lehetett csatlakozni matematikából. Kedden az év vadvirágáról, a mosogatószerek ökotoxikológiai hatásáról és a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetéről is szó volt a díszteremben. Majd Nguyen Thanh Do, az iskola vietnámi származású tanára tartott előadást többek között szülőhazája földrajzáról, történelméről, mindennapjairól. A 9. a osztályosokat arra kérte, énekeljenek vele egy vietnami ballagási dalt. Szerdán folytatódnak az előadások. Csütörtökön délelőtt a szünetekben lesz majd mód a filmvetítésre és a kampányolásra.

S hogy miben különbözik a mostani diákhét a negyven évvel korábbitól? – Akkor nem voltak digitális lehetőségek. Ma fontos része a kampánynak a filmkészítés – a kisfilmekkel próbálják a jelöltek maguk mellé állítani a szavazókat – tudtuk meg.

A középső három évfolyam állított diákigazgató-jelöltet, akik a plakátkampányon, különböző szórakoztató elemeken keresztül küzdenek a szavazatokért. Ezek megszerzésének fontos része lesz csütörtök délután a kortesműsorok előadása. A tanárok, a 9. és a végzős évfolyam diákjainak voksai döntik el, melyikük nyer – aznap este hirdetik ki, ki lett a diákigazgató. Neki az iskola kulcsát adja majd át Keszei Balázs. A diákigazgató jogosultsága a két helyettessel formális, mégis van lehetőségük beleszólni az iskola történéseibe. Pénteken az osztályok közötti vetélkedőben – 5 évfolyam, 13 osztálya versenyez, a 14. osztály a szervező – már a diákigazgató lesz a zsűri elnöke – hallottuk.

– Megteszünk mindent, amit tudunk a standokkal, a műsorral. Mindig ott vagyok a folyosón a szünetekben, beszélgetek a szavazókkal, bingót, kvízeket, totókat tartunk nyereményekért. Csütörtökre élő zenét, koncertet tervezünk egy teljesen új zenekarral – mondja Radics Patrik Rómeó, a 2. évfolyam jelöltje. Délutáni filmnézést, egyszeri pizzát is kilátásba helyezett, ha rá szavaznak.

– Nagyon szeretem ezt a közösséget, ezért vállaltam el a jelöltséget – hallottuk a 3. évfolyam aspiránsától, Juhász Botondtól. Összehozni az intézmény tanulóit, színesíteni a diákéletet – ő ezeket nevezte meg céljaiként. A csapatával témájuk az időutazás – a standjaiknál titkos üzenetet lehet küldeni a betyárpostánál, török masszázsra is be lehet ülni, de arcfestéssel és szörp-ponggal is készültek. Botond szerint szoros verseny ígérkezik.

Szabó András János a 4. évfolyam diákjelöltje: – A standunknál van jóslás, nyereményjáték, célba dobás csokiért, cukorkáért, karkötőért, repohárért és tervezünk még sportos eseményeket – mondta. Híres embereket, mások mellett Beton.Hofit nyerte meg, akik szavazatvideókat készítettek neki. Legyen minden nap hambinap, minden héten palacsinta. Épüljön tornaterme az iskolának, és hozzák vissza a JMG logós pulóvereket – az ígéretei között vicces és komoly témák is szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában