Elismerés

2024.01.31. 14:28

Szombathelyi bíró is bekerült az Országos Bírói Tanácsba

Szombathelyi bíró is bekerült az Országos Bírói Tanácsba (OBT), az új testület kedden alakult meg. Más szombathelyi vonatkozást is találtunk.

Tömböly Ágnes

Dr. Tuzson Bence miniszter az OBT alakuló ülésén, jobbra dr. Szabó Péter

Forrás: Tuzson Bence Facebook-oldala

Megalakult az OBT kedden, elnökének dr. Szabó Pétert választották, aki korábban a Szombathelyi Törvényszéken dolgozott, jelenleg a Győri Ítélőtábla polgári ügyszakos bírája. A Szombathelyi Járásbíróság büntető ügyszakos bírája, dr. Csik Attila szintén bekerült az új OBT-be. Ismert, január 8-án az elektori testület választotta meg a 14 új tagot, a 15. tag a Kúria mindenkori elnöke. 

Dr. Csik Attila, a Szombathelyi Járásbíróság büntető ügyszakos bírája 
Fotó: VN-archív

"A megújult összetételű tanács tevékenységének iránytűje az kell legyen, hogy a hatásköre által kijelölt keretekben közreműködjék abban, hogy az állampolgárok magas szintű igazságszolgáltatáshoz juthassanak. Joggal várható el, hogy feladatát – alkotmányos jogállásából következően – hatékonyan, konstruktívan, higgadtan és transzparens módon lássa el. Nem feledkezhet el ugyanakkor arról sem, hogy megbízatásának forrása a magyar bírói kar demokratikusan meghozott döntése. Törekednie kell, hogy tevékenységével kiérdemelje minden bíró bizalmát, szolgáljon bármilyen szinten és ügyszakban, a központi régióban, vagy a centrumtól távoli kisbíróságon" - mondta megválasztása alkalmából tartott ünnepi beszédében dr. Szabó Péter, teljes leiratát az OBT honlapján tették közzé.

Kitért arra is: "Az Országos Bírói Tanács tizenöt egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel felruházott tagból álló testület, mely csak a közös értékeken és célokon alapuló összetartással lehet sikeres".

Tuzson Bence igazságügyi miniszter ugyancsak részt vett a testület alakuló ülésén. Közösségi oldalán azt írta: "A független bíráskodás a magyar emberek érdekeit szolgálja. Megalakult az új Országos Bírói Tanács. Szeretném, ha partnerség és szoros együttműködés alakulna ki a bíráskodás és a jogszolgáltatás területén is. Fontos a bírói függetlenség biztosítása, az OBT-nak pedig nagy feladata van mindebben" - olvasható a bejegyzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában